Šachová šampiónka žaluje Netflix kvôli seriálu Dámsky gambit (VIDEO)

Šachová šampiónka žaluje Netflix kvôli seriálu Dámsky gambit (VIDEO) Ilustr. foto: Netflix

Šachová šampiónka Nona Gaprindašviliová z Gruzínska žaluje americkú spoločnosť Netflix za urážku na cti kvôli zmienke o svojej osobe v seriáli Dámsky gambit, informovala stanica BBC.

Vo svojej žalobe sa Gaprindašviliová ohradzuje proti seriálovému tvrdeniu, že nikdy nehrala šach proti mužom. Do roku 1968, do ktorého je daná epizóda zasadená, sa totiž údajne stretla s najmenej 59 spoluhráčmi mužského pohlavia.

Dámsky gambit rozpráva fiktívny príbeh o talentovanom dievčati zo sirotinca, Beth Harmonovej, ktorá sa prepracuje až na samú šachovú špičku. Seriál je natočený podľa románu Waltera Tevisa z roku 1983, bol uvedený v minulom roku a Netflix ho označil za jeden zo svojich najväčších úspechov.

Gaprindašviliová je v seriáli spomenutá v poslednej epizóde, keď postava komentátora hovorí o seriálovej hrdinke. "Jediná naozaj zaujímavá vec na nej je jej pohlavie. A ani to nie je v Rusku nič výnimočné, pretože je tu Nona Gaprindašviliová. Ale tá je ženskou svetovou šampiónkou a mužom nikdy nečelila," citovala BBC danú repliku.

"Netflix nehanebne a zámerne klamal o úspechoch Gaprindašviliovej s lacným a cynickým zámerom zvýšiť dramatickosť situácie vytvorením dojmu, že jeho fiktívna hrdinka dokázala niečo, čo žiadna iná žena vrátane Gaprindašviliovej nedokázala," uvádza sa v texte žaloby podanej na súde v Los Angeles.

"Tvrdenie, že Gaprindašviliová nikdy nečelila mužom, je preukázateľne nepravdivé, a navyše je silne sexistické a znevažujúce," píše sa ďalej v texte žaloby.

"Do roku 1968 sa Gaprindašviliová stretla s najmenej 59 hráčmi mužského pohlavia (z toho 28 naraz počas jednej hry), vrátane najmenej 10, ktorí boli toho času veľmajstri," konštatuje tiež text sťažnosti.

Netflix uviedol, že k teraz osemdesiatročnej šachistke a jej žiarivej kariére chová hlbokú úctu, ale že proti jej obvineniam sa bude dôrazne brániť.

Gaprindašviliová sa stala prvýkrát ženskou svetovou šampiónkou vo svojich 21 rokoch v roku 1962, keď porazila vtedajšiu trojnásobnú majsterku Jelizavetu Bykovovú z Ruska. Titul následne štyrikrát obhájila. V roku 1978 ako prvá žena v histórii získala titul medzinárodného veľmajstra.