Chris Wallace, jeden z pilierov Fox News, prechádza k CNN

Chris Wallace, jeden z pilierov Fox News, prechádza k CNN Reprofoto Fox ews

Ostrieľaný televízny moderátor a novinár, rešpektovaný naprieč americkým politickým spektrom, Chris Wallace oznámil odchod z televízie Fox News. Prechádza k streamovacej službe stanice CNN. Tá je pokladaná za protipól stanice Fox, obľúbenej u konzervatívnych divákov. Moderátor bol pokladaný za pilier tejto televízie, v ktorej mal doteraz vlastnú reláciu Fox News Sunday. Agentúra AP označila Wallaceho odchod za ranu pre spravodajstvo stanice.

"Po 18 rokoch som sa rozhodol skončiť. Chcem vyskúšať niečo nové, mimo politiky, čo by zodpovedalo môjmu záujmu," uviedol Wallace na záver svojho programu, ktorý sa tak stal posledným. Sedemdesiatštyriročný žurnalista zdôraznil, že je pripravený na nové dobrodružstvo bez toho, aby vysvetlil, čo má na mysli. Svojím oznámením prekvapil aj svojich hostí v štúdiu.

Až následne spravodajská stanica CNN oznámila, že získala Wallaceho pre svoju budúcu streamovaciu službu CNN+, ktorú má spustiť na začiatku budúceho roka. Táto platená služba má presiahnuť rámec politiky a týkať sa aj hospodárstva, športu a kultúry.

"Je to naposledy, čo sme sa takto zišli, a hovorím to so skutočným smútkom," uviedol Wallace na rozlúčku. "Pred osemnástimi rokmi mi šéfovia tu vo Foxe sľúbili, že nikdy nebudú zasahovať do výberu môjho hosťa, ani do otázok, ktoré kladiem. Sľub dodržali," povedal.

"Mohol som podávať správy podľa svojich najlepších schopností, zaoberať sa príbehmi, ktoré pokladám za dôležité, aj hnať predstaviteľov našej krajiny na zodpovednosť. Bola to skvelá jazda," dodal. Wallace podľa AP odchádza v čase, keď už sa jeho zmluva pri Foxe chýlila ku koncu.

Wallace pripomenul, že robil rozhovory so všetkými americkými prezidentmi od Georgea Busha staršieho, ako aj s hlavami cudzích štátov. V roku 2016 sa stal prvým novinárom tejto televízie, ktorý moderoval debatu dvoch hlavných kandidátov na prezidenta, Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa. Za svoj výkon zožal chválu z oboch táborov, poznamenala agentúra AFP. O štyri roky neskôr si všetko zopakoval pri moderovaní prvej debaty Trumpa a Joea Bidena. Tá sa podľa agentúry AP vymykala tým, že Trump opakovane Bidena prerušoval.

Wallace, ktorý býval spravodajcom v Bielom dome a prešiel televíziami NBC a ABC, bol rešpektovaný za svoju profesionalitu. Svojou metodickosťou a neokázalosťou býval pokladaný za opak svojho otca Mikea, legendárneho reportéra stanice CBS. Otca ale Chris spoznal až v dospievaní. V detstve ho vychovávala matka a otčim, bývalý šéf CBS Bill Leonard.

Absolvent Harvardu vždy počas rozhovorov zostával v pokoji, ale nebál sa ani občasnej konfrontácie. Párkrát na to doplatil aj Donald Trump. Wallace počas svojej kariéry získal mnohé ceny, vrátane televízneho ocenenia Emmy za rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého sa pred tromi rokmi pýtal na náhle a brutálne usmrtenie niekoľkých politických odporcov, pripomenula AFP.