Tvorcovia sa môžu prihlásiť do medzinárodnej súťaže videoklipov

Tvorcovia sa môžu prihlásiť do medzinárodnej súťaže videoklipov Ilustr. foto: Omediach.com

Tvorcovia videoklipov sa môžu zúčastniť druhého ročníka medzinárodnej súťaže hudobných videoklipov. Klipy natočené v roku 2021 je možné prihlásiť do konca februára na stránkach súťaže.

Proti predchádzajúcemu roku pre ďalšie ročníky organizátori zjednodušili pravidlá. Aktuálne stačí videoklip prihlásiť a porotcovia zo všetkých klipov vyberú nominantov do niektorej z ôsmich kategórií. ČTK o tom za organizátorov informovala Michaela Fialová Rozšafná.

Osobnosti do Siene slávy nominuje porota. Organizátori uviedli, že to v druhom ročníku bude veľká osobnosť filmového a klipového sveta, meno zatiaľ neoznámili. V prvom ročníku súťaže nazvanej No Stress Music Video Awards (NSMVA) do Siene slávy vstúpil divadelník Jiří Suchý.

NSMVA 2021 sú vyhlásené v kategóriách Najlepší videoklip roka, Najlepšia réžia, Najlepšia kamera, Najlepší strih, Najlepší herecký výkon, Cena za kreatívny prístup, Najlepší nízkorozpočtový klip, Šok roka a Sieň slávy.

Medzinárodná súťaž NSMVA sa konala prvýkrát v roku 2020 s cieľom poukázať na zaujímavé klipy, ktoré, hoci sú často majstrovským dielom, svoje detailnejšie ocenenia nemajú, a tiež podporiť mladých tvorcov. Šancu vyniknúť majú mainstreamoví aj začínajúci, domáci i zahraniční tvorcovia.

"Úspech, s ktorým sa súťaž v prvom ročníku stretla, potvrdil, že takýto projekt tu chýbal. Prihlásilo sa doň 111 videoklipov z 19 krajín sveta a väčšina z nich spĺňala tie najprísnejšie kritéria. Medzi výhercami potom boli francúzska kapela Caravan Palace, speváčka Lenny s videoklipom Figure It Out,“ povedal David Laňka, ktorý je spolu s Martinom Müllerom organizátorom súťaže.

Porotu tohto ročníka tvorí filmový kameraman Timm Lange, režisér Lanka, kameraman Václav Tlapák a kameraman a režisér Jan Moravec.

"Uplynulé dva roky boli pre videoklipovú tvorbu zlomové. Pandemická situácia spôsobila, že sa musia natáčať za prísnych bezpečnostných opatrení, a zatiaľ čo na jednej strane hudobníci obmedzenú možnosť verejného vystupovania využili na skladanie a nahrávanie nových pesničiek, na druhej strane to spôsobilo výpadky príjmov a tým pádom aj možnosti investovať finančné prostriedky do natáčania videoklipov. Točilo sa menej a skromnejšie, ale zase ako vieme, zhoršené podmienky niekedy podporujú kreativitu," podotkol Müller.