V RTVS našli zamestnanca, ktorý zverejnil nahrávku s Merčiakom. V RTVS skončil

V RTVS našli zamestnanca, ktorý zverejnil nahrávku s Merčiakom. V RTVS skončil Reprofoto RTVS

Minulý týždeň sa objavilo na internete a na viacerých platformách krátke video so zábermi z vysielania z aktuálnej olympiády a s vulgárnym preslovom moderátora Marcela Merčiaka. Video vyvolalo veľký rozruch, vyjadrovali sa k nemu politici aj zamestnanci televízie a otvorilo debatu o tom, čo sa deje v zákulisí televízie a aké tam panujú vzťahy. Merčiak je šéfom športového programu. 

Dnes RTVS oznámila, že potrestala vinníka.

Podrobnosti: Šíri sa video plné vulgarizmov od Merčiaka z olympiády. RTVS vysvetľuje, čo sa stalo

"RTVS dôsledne prešetrila situáciu ohľadom uniknutej nahrávky súkromnej konverzácie zamestnancov. Osoba, ktorej konanie viedlo k úniku predmetnej konverzácie, už nie je zamestnancom RTVS, k čomu dospeli po vzájomnej dohode s priamym nadriadeným," oznámila hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová v reakcii pre Omediach.com. V rámci ochrany súkromia a zamedzeniu ďalšieho šírenia negatívnych emócií medzi verejnosťou sa RTVS rozhodla nezverejniť meno ani pracovné zaradenie danej osoby.

"Chceme však zdôrazniť, že táto osoba nebola v priamom konflikte s Marcelom Merčiakom a zverejneniu nepredchádzali osobné konflikty z minulosti ani súčasnosti. RTVS veľmi zodpovedne pristupuje k atmosfére a vzťahom na pracovisku a vzniknutú situáciu budeme interne riešiť aj s Marcelom Merčiakom po jeho návrate z Pekingu," dodala Pivarčiová. 

Zo slov Merčiaka vo videu je zrejmé, že bol nahnevaný na to, že niečo v živom vysielaní mal povedať inak a nadával réžii v Mlynskej doline v Bratislave, že ho o niečom neinformovali. Hneval sa aj na to, ako vyzerá ich spolupráca. Pritom všetkom bol zapnutý mikrofón, ktorý nadávky od Merčiaka ale aj z réžie zachytil. Tu je ukážka, ako vulgárny rozhovor vyzerá: "Prečo ste ma tak zarezali do p..i. Prečo ste ma tak zarezali! Keď vidíte, že je tam 13:00 do p..e a necháte ma k......u povedať!" kričal Merčiak. "Kr.sta B.ha vám do p..e! Už som naozaj nasratý do p..e! ... Skončí vstup, osemkrát sa niečo pýtam, do p..e, a vy mi neviete povedať, k...a, ani mäkké f!" kričal Merčiak, ktorý je šéfom športového programu v RTVS. "Neviem, čo furt kričíš na nás," odpovedá Merčiakovi hlas z réžie.

V minulosti vulgárny prejav Merčiaka odznel aj v živom vysielaní.