Na TA3 za rozhovor s Robertom Ficom prišla sťažnosť

Na TA3 za rozhovor s Robertom Ficom prišla sťažnosť

Cez víkend TA3 odvysielala reláciu V politike, kde jediným pozvaným hosťom bol premiér Robert Fico. Televízia k nemu oponenta nezavolala.

 


V čase, keď bol v parlamente návrh na odvolanie premiéra a tým aj celej vlády, televízia TA3 nechala o aktuálnej kauze SPP rozprávať len premiéra, ktorý bol hosťom moderátora Reného Medzihradského v relácii V politike.

Hnutie Nová väčšina podalo na licenčnú radu podnet pre podozrenie z porušenia zákona. „Opakovanými útokmi na opozíciu predseda vlády niekoľkokrát porušil toto ustanovenie zákona. Predstavitelia stredo-pravých strán totiž nemali možnosť reagovať na jeho kritiku nie preto, že by s Ficom nechceli diskutovať ale z dôvodu, že ich nikto do relácie V politike nepozval," napísalo hnutie vo svojom vyhlásení. „Naopak, predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic ešte v stredu vyzval premiéra na priamu konfrontáciu pred televíznymi kamerami, čomu sa Robert Fico zbabelo vyhol a celú reláciu využil na manipulatívnu propagandu," píše strana.

 Rada potvrdila, že zaevidovala zatiaľ jednu sťažnosť. "Namieta nezabezpečenie objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, keďže v relácii bol jediným hosťom premiér," povedala hovorkyňa kancelárie rady Lucia Jelčová.

Zákona o vysielaní a retransmisii hovorí, že vysielateľ je povinný zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov.

Podľa hovorkyne premiéra, Fico sa televíznym duelom nevyhýba. "V tomto volebnom období sa Robert Fico, na rozdiel od Ivety Radičovej, vo funkcii premiéra nevyhýba televíznym duelom so svojimi politickými oponentmi. Pravidelne v nich diskutuje so skutočnými lídrami pravicových parlamentných strán. Pozvanie do relácie V politike v tomto formáte dostal premiér už pred dvomi týždňami - teda do prvej poprázdninovej relácie. Pre jeho pracovnú zaneprázdnenosť ho však televízia presunula na tento víkend," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa premiéra Beatrice Sabóová.

"Televízia TA3 od začiatku augusta pozývala premiéra, aby sa zúčastnil v prvej relácii V politike po letnej prestávke. Vzhľadom k tomu, že pracovná vyťaženosť mu to minulý týždeň neumožnila, dohodli sme sa premiérom na tomto dátume," reagovala TA3.
„Nerozumieme prehnanej reakcii, že premiér bol v relácii sám, keďže vo štvrtok 12.9.2013, ihneď po prepuknutí kauzy, sme chceli pozvať pána Lipšica, ktorý mal sám v relácii TA3 vystúpiť. Na naše telefonáty však nereagoval," napísala v svojom stanovisku televízia.

Lipšic nebol pozvaný do relácie V politike. „Do V politike nás nikto nevolal. Moderátor Peter Bielik Danielovi Lipšicovi poslal vo štvrtok SMS, aby prišiel v ten deň do témy dňa. Ale nevedeli sme, na akú tému, ani s akými hosťami. Pri komunikácii s každou inou televíziou patrí informácia o témach a o zostave k úplnému základu," povedal pre Omédiách.com Gábor Grendel z Nova.