Grécka štátna televízia odvysielala reportáž s návodom, ako ukradnúť z auta benzín

Grécka štátna televízia odvysielala reportáž s návodom, ako ukradnúť z auta benzín Reprofoto EPT1

Grécka štátna televízia ERT zožala kritiku za to, že uprostred energetickej krízy odvysielala reportáž s návodom, ako odčerpať z auta benzín. Ceny pohonných hmôt v Grécku v posledných mesiacoch neustále stúpajú, v stredu stál bezolovnatý benzín v Aténach v priemere cez 2,37 eura za liter, na Rhodose a susedných ostrovoch cez 2,50 eura

"Nie je to príliš komplikované... ani nepotrebujete špeciálnu hadičku, bude vám stačiť aj záhradná hadica," uviedol reportér Kostas Stamu v reportáži ranného programu televízie ERT. Po názornej ukážke potom opravár automobilov ukázal, kde je možné preraziť palivovú nádrž a vykradnúť jej obsah.

"Chlapi, ste pri zmysloch? Dávať ľuďom rady, ako kradnúť benzín?" napísal jeden užívateľ na twitteri. Iný zavtipkoval, že ERT nabudúce príde s návodom, ako kradnúť peňaženky a otvárať zámky.

Video, ktoré zostrihal grécky satirický web Luben, malo do štvrtka viac ako 170-tisíc zhliadnutí. Ďalších 32.500 používateľov videlo pôvodnú reportáž na twitteri.

Grécke úrady odolávajú výzvam na zníženie dane z pohonných hmôt a namiesto toho sa rozhodli pre dotácie 30 až 50 eur pre chudobnejších majiteľov automobilov a motocyklov, aby uprostred energetickej krízy uľahčili ich rozpočtom. Miera inflácie v Grécku dosiahla v máji 11,3 percenta, čo je najviac za 29 rokov.