Debatu kandidátov na britského premiéra nečakane ukončili. Moderátorka omdlela (VIDEO)

Debatu kandidátov na britského premiéra nečakane ukončili. Moderátorka omdlela (VIDEO)

Dnešná televízna debata dvoch konzervatívnych kandidátov, ktorí sa uchádzajú o post britského premiéra po Borisovi Johnsonovi, náhle skončila po tom, čo počas priameho prenosu omdlela moderátorka. Informovali o tom britské médiá.

Ministerka zahraničia Liz Trussová a bývalý minister financií Rishi Sunak práve debatovali o daniach, keď sa v štúdiu náhle ozval hlasný úder. Na videu, ktoré sa šíri na sociálnych sieťach, je vidieť, ako znepokojená Trussová po hlučnom otrase hovorí: "Ach môj bože." Televízia Talk TV a denník The Sun, ktoré program vysielali, krátko potom informovali, že moderátorka Kate McCannová skolabovala.

"Aj keď je v poriadku, lekárske odporúčanie bolo, že by sme nemali pokračovať v debate. Ospravedlňujeme sa našim divákom a poslucháčom," uviedla Talk TV na twitteri.

McCannová stretnutie moderovala sama. Novinár Harry Colle, ktorý mal diskusiu uvádzať spolu s ňou, odstúpil kvôli potvrdenému covidu-19.

Trussová a Sunak sa pred predčasným koncom debaty opäť stretli kvôli postoju k daniam a verejným výdavkom a kvôli tomu, čo by urobili pre riešenie krízy životných nákladov. Šéfka britskej diplomacie tvrdí, že Sunakov dôraz na vyrovnané hospodárenie štátu a zvýšenie daní pre podnikateľov by priviedli ekonomiku do recesie.

"Myslím si, že je morálne zlé, aby sme vo chvíli, keď rodiny bojujú o zaplatenie jedla, zvýšili dane obyčajným ľuďom, keď sme v našom manifeste hovorili, že to neurobíme, a keď sme to nemuseli robiť," povedala Trussová.

Sunak, ktorého odchod z vlády začiatkom tohto mesiaca odštartoval Johnsonov pád, argumentoval tým, že peniaze zo zvýšených daní sú potrebné na zaplatenie dodatočných výdavkov na zdravotníctvo. "Myslím, že morálne zlé je žiadať naše deti a vnukov, aby platili účty, na ktoré sme neboli pripravení," opáčil Sunak.

Dnešná debata bola druhým priamym súbojom oboch uchádzačov, z ktorých budúceho vodcu konzervatívcov a teda aj ministerského predsedu bude vyberať všetkých takmer 200-tisíc členov Konzervatívnej strany. V pondelňajšej diskusii podľa názoru 50 percent účastníkov prieskumu agentúry YouGov v radoch konzervatívcov Truss predviedla lepší výkon, zatiaľ čo 39 percent opýtaných podporilo Sunaka. Meno budúceho britského premiéra má byť oznámené 5. septembra.