Štyria bývalí redaktori vyhrali súd s RTVS

Štyria bývalí redaktori vyhrali súd s RTVS Foto: Facebook redaktorov

"Dnes sme s bývalými kolegami uspeli v súdnom procese s RTVS. Po viac ako 4 rokoch sa nám podarilo dokázať, že okamžité skončenie nášho pracovného pomeru bolo neplatné a RTVS nás mala ďalej zamestnávať,“ napísal na facebooku bývalý redaktor RTVS Kristián Čekovský, aktuálne poslanec OĽaNO.

Čekovský, Matúš Dávid (dnes hovorca MZV), Matúš Baňovič a Jana Alexová sa po kritikov pomerov v spravodajstve za Jaroslava Rezníka ocitli medzi ľuďmi, ktorí museli v RTVS z hodiny na hodinu náhle odísť. RTVS argumentovala tým, že sa len rozhodla nepredĺžiť im externú zmluvu.

Redaktori preto v roku 2018 zažalovali RTVS pre neplatnosť skončenia pracovného pomeru. „My si myslíme, že to, čo sme v RTVS robili niekoľko rokov, bola normálna každodenná robota, ktorú zákon definuje ako závislú činnosť, teda trvalý pracovný pomer. Zmluvy nám ani po našich požiadavkách zmeniť nechceli,“ tvrdili redaktori.

Odporúčame aj: Zuzana Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania

Vo štvrtok Okresný súd Bratislava III rozhodol, že bývalí redaktori boli v RTVS po celú dobu ich pôsobenia zamestnaní v zmysle Zákonníka práce, aj keď mali formálne uzatvorené iné než pracovné zmluvy. Ich náhle ukončenie spolupráce vtedajším vedením RTVS ešte v roku 2018 tak bolo neplatným skončením ich pracovného pomeru. Klientom súd priznal aj nárok na náhradu mzdy ako formu odškodnenia za uvedený nezákonný postup, informuje advokátska kancelária Taylor Wessing, ktorá v spore redaktorov zastupuje.

„Napriek tomu, že nemáme zatiaľ k dispozícii písomné vyhotovenie rozsudku a rozsudok bude možné ešte napadnúť odvolaním, dnešný úspech je dôležitý. Veríme, že satisfakcia, ktorej sa naši klienti dočkali po niekoľkoročnom spore, predznamenáva jeho finálne ukončenie,“ povedal advokát kancelárie Taylor Wessing Tomáš Grell, ktorý verí, že tento rozsudok povedie aj k zákonnému nastaveniu zmluvnej spolupráce v obdobných prípadoch nielen na pôde samotnej RTVS, ale aj naprieč celým segmentom masmédií či v iných odvetviach tak, aby nedochádzalo k obdobným nezákonným praktikám zo strany faktických zamestnávateľov.

"Rozhodnutie súdu zatiaľ RTVS nebolo doručené. RTVS sa k postupu v tejto veci vyjadrí po doručení a oboznámení sa s rozhodnutím," reagovala RTVS pre Omediach.com.