Moderátor RTVS moderuje akciu mladých Smerákov

Moderátor RTVS moderuje akciu mladých Smerákov

Známy moderátor RTVS napísal, že otázky ohľadom jeho moderovania akcie pod značkou mládežníckej odnože Smeru mu zdvihli adrenalín. Za akciou vidí skôr charitu a pomoc človeku, ako propagáciu politikov.

 


Mladí sociálni demokrati, mládežnícka odnož Smeru, v týchto dňoch rozposiela pozvánku na akciu na benefičný koncert v Kežmarku. Koncert organizujú mladí Smeráci v spolupráci s o.z. Spojme srdcia pre zdravie. Pričom okrem hudobníkov v strede plagátu je spomenutý premiér Robert Fico, ktorý prebral záštitu nad podujatím, a moderátor akcie Gregor Mareš. Ten je v súčasnosti tvárou RTVS, moderuje dennú kvízovú súťaž Duel, je moderátorom aj Rádia Slovensko a objavil sa aj v ďalších reláciách ako Milujem Slovensko alebo Vat.

Mareš na otázky Omédiách.com prečo ako tvár RTVS moderuje akciu, ktorú organizujú a propagujú politici, sa najprv nahneval. V reakcii okrem iného napísal, že zatiaľ svoje meno nespojil so žiadnou politickou stranou a ani nemoderoval žiadnu akciu strany Smer ani inej politickej strany. „Inak ale aj keby som nejakú akciu pre niekoho moderoval, čo by na tom bolo zlé? Keď človek robí v médiách - nemôže mať svoj vlastný politický názor? Čo keby som aj bol „ľavičiar" - nemám preto právo robiť svoju prácu? Prečo sa polarizujeme?? Budem nadávať na suseda a hádzať mu špaky na pozemok len preto lebo volil SMER ? Je preto zlý človek?" spýtal sa namiesto odpovede.

 

Potom, ako sme mu poslali plagát akcie a otázku, či keď vie, že ide o akciu, ktorú organizuje mládežnícka organizácia Smeru a akcia propaguje aj premiéra Roberta Fica čí tam pôjde, odpísal: „Áno pôjdem! Pre mňa nie sú dôležití politici ale ľudia, pre ktorých to podujatie budem moderovať - nie som naivný - áno možno si tam prihreje niekto svoju polievočku, ale najdôležitejšie je, že sa tým pomôže človeku."

Vedenie RTVS v tom problém nevidí. „Pán Gregor Mareš je externý moderátor úspešného formátu Duel, ktorý pripravujeme v spolupráci s externým dodávateľom. RTVS nemá primárne vplyv na jednotlivé pracovné aktivity externých spolupracovníkov, ktoré nesúvisia s ich účinkovaním v RTVS a nemajú väzbu na porušenie zákona a interných noriem," napísala PR manažérka RTVS Dominika Šulková.

Odporúčame aj: Mladí Smeráci sa chvália, že si pomáhajú

Aj keď reláciu Duel vyrába externá spoločnosť, Mareš, keďže je na obrazovke takmer denne a nielen v relácii Duel, sa stáva tvárou RTVS, inštitúcie, ktorá by si mala strážiť politickú nezávislosť. Píše o tom aj Štatút programových pracovníkov aj spolupracovníkov RTVS, ktorý platí aj pre externých moderátorov RTVS. „Neprípustné je, aby programový pracovník RTVS verejne prezentoval svoje politické alebo náboženské názory a postoje prostredníctvom Rozhlasu a televízie Slovenska a ani v jeho mene," píše sa v štatúte.

Gregor Mareš je dlhoročný rozhlasový a televízny moderátor. Pracoval v rôznych médiách, začínal v Rádiu Twist, kde pracoval viac ako osem rokov, neskôr moderoval v Rádiu Okey, potom Europa 2, bol moderátorom Jemných melódií. Pre STV v minulosti moderoval Piknik, Ranný magazín a niekoľko rokov pracoval aj v rannom vysielaní televízie Markíza.