Lotyšsko odobralo vysielaciu licenciu ruskej nezávislej televízii Dožď

Lotyšsko odobralo vysielaciu licenciu ruskej nezávislej televízii Dožď

Lotyšský regulačný úrad zrušil vysielaciu licenciu ruskej nezávislej televízii Dožď, ohrozovala podľa neho národnú bezpečnosť a verejný poriadok. V príspevku na twitteri o tom informoval predseda Národnej rady pre elektronické masmédiá (NEPLP) Ivars Áboliňš, podľa ktorého musí stanica vysielanie ukončiť do 8. decembra. Televízia sa proti rozhodnutiu môže odvolať, obvinenia označila za absurdné.

Moskva podľa ruskej redakcie BBC netají svoju spokojnosť. "Celou dobou sa komusi zdá, že niekde inde je lepšie ako doma, že inde je sloboda a doma nesloboda," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a príbeh televízie Dožď označil za "jeden z jasných príkladov, ktorý ukazuje mylnosť takých ilúzií". Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová vyzvala kritikov pomerov, nech vo svojich elaborátoch nahradia "Rusko" radšej "Lotyšskom". A senátor Andrej Klišas správu o odobratí lotyšskej licencie odprevadil ironickým komentárom: "Dožď a sloboda slova v Európskej únii."

Odobraniu licencie predchádzalo niekoľko incidentov, ktoré podľa Rigy porušovali lotyšské zákony. NEPLP minulý týždeň uložila televízii Dožď pokutu 10.000 eur za to, že ukázala okupovaný ukrajinský Krymský polostrov ako súčasť Ruska. Stanica tiež ruskú armádu označila za svoju armádu, napísal Áboliňš. Podľa agentúry LETA tiež televízia neposkytla preklad do lotyštiny.

"Kanál prestane vysielať v televízii, ale zostane na YouTube," napísala televízia Dožď v reakcii na twitteri. Obvinenia lotyšských úradov označila za "nespravodlivé a absurdné".

NEPLP tiež podľa agentúry AFP minulý týždeň začal vyšetrovať výzvu stanice, aby jej diváci poskytli "vybavenie Rusom na fronte". Vyšetrovanie začali aj lotyšské bezpečnostné služby s upozornením, že vzhľadom na agresiu páchanú ruskými okupačnými silami na Ukrajine sú všetky "materiálne aj finančné" príspevky Rusku nelegálne.

Šéfredaktor stanice Dožď Tichon Dzjadko následne uviedol, že televízia sa na "poskytovaní pomoci ruskej armáde nijako nepodieľa". Podľa neho výzva naopak mala slúžiť na zber informácií o vojnových zločinoch spáchaných na Ukrajine a výzva na pomoc ruskej armáde bola len nedorozumením a zlým vyjadrením moderátora programu. Server Delfi napísal, že s dotyčným moderátorom Dožď ukončil spoluprácu.

Predáci ruskej opozície a kritici ruských pomerov podľa BBC pokladajú lotyšské rozhodnutie za darček ruskej propagande a službu ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. "Je to pomoc ruskej propagande v podobe očividného dôkazu o protiruskej hystérii. Zužuje to možnosti ruských občanov dostávať nezávislé informácie a poškodzuje povesť Lotyšska u opozične naladenej vzdelanejšej časti ruskej spoločnosti," usúdil politológ Alexander Kyněv. Pri odobratí licencie prevládli vnútropolitické motívy v pobaltskej krajine, domnieva sa ruský opozičný politik Lev Šlosberg: "Je to priama populistická reakcia na požiadavku radikálnej časti lotyšskej spoločnosti na úplnú derusifikáciu mediálneho a politického priestoru v krajine. Na tejto vlne nenávisti surfuje parlamentná väčšina a vláda - a to je veľmi nebezpečné," varoval.

"Odobranie licencie televízii Dožď, ktorá hovorí pravdu o Putinovi a o vojne, pomáha Putinovi, ktorý vojnu rozpútal," upozornila Kira Jarmyšová, hovorkyňa uväzneného ruského opozičného politika Alexeja Navalného. "Európa kupuje plyn, financuje vojnu na Ukrajine a teraz ešte potápa opozičných novinárov. V Moskve určite revú smiechom," myslí si novinár Iľja Žegulev. "U Putina najskôr oslavujú. Život mu v poslednej dobe veľa radosti neprinášal, ale teraz v Kremli otvoria šampanské," hovorí aj opozičník Leonid Volkov.

Za Dožď v Rige márne orodovala medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc, dodala BBC. Nadšený nie je ani poradca Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Uviedol, že je pripravený ďalej poskytovať svoje vyjadrenia televízii Dožď, ktorá podľa neho zaujala úplne jasný postoj proti vojne a pre Ukrajinu.

Licenciu televíziu Dožď vydalo Lotyšsko v júni, vysielať začala v rovnaký deň, keď v pobaltskej krajine nadobudol platnosť zákaz vysielania všetkých ostatných ruských staníc. Áboliňš vtedy uviedol, že všetkých 80 staníc nesmie vysielať do doby, kým Rusko ukončí svoju agresiu voči Ukrajine a vráti v roku 2014 anektovaný Krym.

Doteraz blokuje od 1. marca aj Rusko, podľa tamojších úradov stanica ohrozuje ústavný poriadok. Vedenie stanice od 3. marca oznámilo ukončenie prevádzky v Rusku a presunulo sa do Lotyška. Do Rigy sa uchýlilo aj niekoľko ďalších ruských médií, ktoré si dali za úlohu poskytovať nezávislé informácie. Sú medzi nimi aj Novaja Gazeta Európa či moskovská redakcia Deutsche Welle. Od roku 2014 z Lotyšska pracuje aj nezávislý server Meduza.