Rada pre mediálne služby má opäť svojho zástupcu vo vedení európskych regulátorov

Rada pre mediálne služby má opäť svojho zástupcu vo vedení európskych regulátorov Foto: Linda K. Bohušová

Podpredsedom európskej platformy pre reguláciu televízneho a rozhlasového vysielania sa stal Stanislav Matějka zo slovenskej Rady pre mediálne služby.

Stanislava Matějku, vedúceho analytického odboru Kancelárie Rady pre mediálne služby, zvolili na dva roky za podpredsedu organizácie EPRA (European Platform of Regulatory Authorities), najstaršieho a najväčšieho profesionálneho zoskupenia regulačných orgánov pre oblasť rozhlasového a televízneho vysielania, ktoré združuje regulátorov z päťdesiatich troch krajín sveta. Na 57. zasadnutí EPRA, ktoré sa v týchto dňoch koná v nórskom Osle, mu podporu vyjadrilo viac ako štyridsať zúčastnených krajín.

„Výsledok voľby vnímam ako ďalšie ocenenie prínosu Rady pre mediálne služby pre európsku regulačnú prax. Vážim si, že slovenský regulátor je v zahraničí dlhodobo vnímaný ako spoľahlivý partner, záruka expertízy a stability,“ povedal Matějka, ktorý je druhým slovenským zástupcom v predsedníctve EPRA.

Bývalý dlhoročný riaditeľ Rady pre mediálne služby (predtým riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu) Ľuboš Kukliš bol predsedom EPRA do roku 2021, keď sa rozhodol odísť z pozície riaditeľa licenčnej rady.

Podrobnosti: Riaditeľ Kancelárie licenčnej Rady sa rozhodol pre nezhody s predsedníčkou a niektorými členmi rady abdikovať

Stanislav Matějka je zamestnancom Kancelárie Rady pre mediálne služby, ktorá má na starosti agendu pre rozhodovanie členov Rady, ktorých volí parlament.

Stanislav Matějka v Rade pre mediálne služby pracuje od roku 2020. Venuje sa medzinárodnej agende, európskym legislatívnym iniciatívam, angažuje sa vo viacerých pracovných skupinách poradného orgánu Európskej komisie ERGA (Európska skupina regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby), najvýznamnejšieho medzinárodného fóra pre regulátorov audiovizuálnych médií. Je popredným odborníkom na problematiku boja proti šíreniu dezinformácií v online priestore, venuje sa téme systematického dohľadu nad obsahom šíreným na online platformách a problému radikalizácie a terorizmu v online priestore.

Popri Matějkovi zvolili členovia EPRA do jej predsedníctva aj dvoch ďalších podpredsedov - Stephanie Comey z írskeho regulačného orgánu a Valentina Alexandru Jucana z rumunskej regulačnej autority; pozíciu potvrdila aj doterajšia podpredsedníčka Maria Donde z britského Ofcomu. Za predsedníčku EPRA bola zvolená Mari Velsand, ktorá reprezentuje nórskeho mediálneho regulátora.