V súvislosti s úmrtím Erika Bindera mení RTVS program

V súvislosti s úmrtím Erika Bindera mení RTVS program Foto: Juraj Starovecký/ SNG

Vo veku 49 rokov zomrel vizuálny umelec Erik Binder. Patril ku kľúčovým osobnostiam slovenskej umeleckej scény. Jeho tvorbu si dnes aj zajtra vo vysielaní pripomenie aj RTVS.

  Jeho osobnosť si RTVS pripomenie v portréte Každý by chcel zo série Dielo z depozitára dnes – v piatok 9. júna večer (o 20.00 h) na Dvojke.a na Rádiu Devín v sobotnom rannom Ladení (7:00 –9:00).

"Našu výtvarnú scénu navždy opustil Erik Binder, česť jeho pamiatke. Odišiel náhle na následky dlhodobého ochorenia," napísala na facebooku Slovenská národná galéria.

BInderov široký kreatívny záber, vychádzajúci z hry ako fenoménu, zahŕňal inštalácie, videá, objekty, maľby, kresby, grafiky aj grafity. Jeho diela sa nachádzajú v početných domácich a zahraničných zbierkach. Len pred týždňom otváral Erik Binder svoju najnovšiu výstavu v bratislavskej galérii Ateliér XIII. Nazval ju everafterlifeparty.

"Rád hovoril, že je nekonceptuálny umelec, lebo diela netvorí, ale nachádza. V intermediálnych objektoch a inštaláciách mu nešlo o jediný tvorivý akt, ale aj o zachytenie procesu tvorby a interakciu s ľuďmi. Pracoval s materiálmi a technikami všetkých farieb, tvarov, skupenstiev, rád spolupracoval s inými autormi a autorkami a jeho diela vždy prekvapovali. Tvorba Erika Bindera bude navždy súčasťou nielen slovenských, ale aj stredoeurópskych dejín umenia," dodala SNG.

Erik Binder (21. 2. 1974 Hnúšťa-Likier – 5. 6. 2023 Bratislava) študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, vystavoval kolektívne aj samostatne na mnohých prestížnych adresách po celom svete. Dvakrát vystavoval v pavilóne Českej a Slovenskej republiky na 48. a na 50. Bienále v Benátkach v rokoch 1999 a 2003. V roku 2021 mu Slovenská národná galéria usporiadala samostatnú výstavu Avatsýv. Labyrint Erika Bindera.