Začína prvá česko-slovenská fantasy miniséria Vedma, objavia sa v nej Marcinková, Havlová či Dušek (VIDEO)

Začína prvá česko-slovenská fantasy miniséria Vedma, objavia sa v nej Marcinková, Havlová či Dušek (VIDEO) Foto: Voyo

Na obrazovky prichádza prvá česko-slovenská fantasy miniséria Vedma, premiéru bude mať v piatok 16. júna 2023 na Voyo. 

Autorkou námetu, scenáristkou a producentkou minisérie je producentka Adriana Kronerová a réžisérom je Jakub Kroner. „Vedmu som písala rok, ale témam, o ktorých som v nej písala, sa venujem už pomerne dlho. Hľadala som spôsob, ako ich spracovať. Nakoniec som sa rozhodla pre žáner fantasy,“ uvidela autorka námetu, scenáristka a producentka Vedmy Adriana Kronerová.

Hlavnú postavu Vedmy si zahrala slovenská herečka Antónia Lišková, Gabriela Marcinková sa predstaví netradične v negatívnej seriálovej úlohe, v hlavných úlohách sa diváci môžu tešiť aj na Dagmar Havlovú a Jaroslava Dušeka, Josefa Trojana, Ivana Franěka, Vicu Kerekes, Denisa Šafaříka, maďarskú hereckú hviezdu Ervina Nagya či českú speváčku Annet X, pre ktorú ide o herecký debut.

Príbeh Vedmy sa odohráva v súčasnosti, ale siaha až do rudolfínskej éry. Podľa legendy sa má na zemi objaviť Vedma, ktorá otvorí portál do inej dimenzie a umožní ľuďom prechod do vyššej úrovne vedomia, kde neexistuje zlo. Jej príchod očakáva v Prahe aj rodina alchymistu Filipa Antonína (Ivan Franěk), ktorá tu žije už štyristo rokov. Používajú starovekú technológiu, aby čerpali silu z ľudskej zloby. Príchodom Vedmy sa tak začína súboj svetla a temnoty o budúcnosť našej civilizácie.

„Keď nám Adriana projekt prezentovala, okamžite nás nadchol, pretože Voyo chce dávať priestor aj takýmto novátorským počinom. Chceme divákom prinášať rôznorodý a žánrovo pestrý obsah, pričom dávame priestor aj dielam, ktoré by možno za normálnych okolností nevznikli a sú istým spôsobom náročnejšie a ambicióznejšie. Vedeli sme, že fantasy je náročný žáner plný výziev, ale mali sme dôveru v to, že ak to niekto v Česku a na Slovensku zvládne, tak to budú práve Adriana a Jakub,“ povedala programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova Silvia Majeská.