Súd zamietol Trumpovu žalobu na CNN, od stanice chcel 475 miliónov dolárov

Floridský súd zamietol žalobu bývalého prezidenta Donalda Trumpa na stanici CNN, v ktorej sa politik domáhal odškodnenia vo výške 475 miliónov dolárov. Trumpovi sa nepáčilo, že stanica označila jeho tvrdenie, že mu bolo odcudzené víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2020, za "veľkú lož". Bývalý prezident tvrdil, že sa tým stanica snažila vytvoriť spojitosť medzi ním a Adolfom Hitlerom, čo ale federálny sudca odmietol, napísala agentúra Reuters.

Trump podal na stanicu žalobu v októbri minulého roka. V nej poukázal na päť prípadov, keď stanica vo svojich spravodajských programoch či komentároch označila Trumpove nepodložené tvrdenia o ukradnutých voľbách za "veľkú lož".

Podľa sudcu Raaga Singhala, ktorého do funkcie menoval práve Trump v roku 2019, sa tým stanica nedopustila ohovárania, pretože tým iba vyjadrovala svoj názor. Ohovárania by sa dopustila, ak by uviedla nepravé fakty.

Sudca odmietol aj Trumpovo tvrdenie, že použitím označenia "veľká lož" sa stanica snažila vytvoriť spojitosť medzi ním a Adolfom Hitlerom. "Žiadny rozumný divák by vierohodne nemohol (alebo nemal) urobiť túto spojitosť," uviedol sudca. Podľa neho z označenia nemožno odvodiť, že by sa stanica snažila tvrdiť, že sa Trump dopúšťa prenasledovania Židov či iných skupín obyvateľov.

Sudca označil tvrdenie stanice CNN za "odpudivé", s čím súhlasil vo vyhlásení po rozhodnutí súdu aj Trumpov tím. "CNN bude hnaná na zodpovednosť za svoje neoprávnené zlé zaobchádzanie s prezidentom Trumpom a jeho priaznivcami," uviedol Trumpov hovorca. Neoznámil však, či sa bývalý prezident proti rozhodnutiu súdu odvolá.

Stanica, ktorá je častým terčom Trumpovej kritiky, sa k rozhodnutiu súdu nevyjadrila. Poukázala však, že Trump sa súdi alebo súdil aj s ďalšími veľkými mediálnymi domami, napríklad denníkmi The New York Times alebo The Washington Post, kvôli tomu, ako písali či komentovali Trumpovo správanie po prehre v posledných prezidentských voľbách.