Šéf MI6 poďakoval ruskej štátnej televízii za pomoc s nabádaním Rusov k špionáži

Šéf MI6 poďakoval ruskej štátnej televízii za pomoc s nabádaním Rusov k špionáži Reprofoto Rssija1

Šéf britskej rozviedky Richard Moore poďakoval ruskej štátnej televízii za "pomoc" s nabádaním Rusov k špionáži pre Spojené kráľovstvo po tom, čo televízia preložila a odvysielala časť jeho pražského prejavu z tohtoročného júla, v ktorom vyzval ruských občanov k spolupráci. Informovala o tom dnes agentúra AP.

 Moderátorka Marija Butinová - sama bývalá ruská špiónka, predtým väznená v Spojených štátoch - v septembri zaradila krátky videozáznam z Moorovho prejavu na začiatok svojho televízneho programu o šéfovi britskej tajnej spravodajskej služby MI6.

Moore vo svojom júlovom vystúpení na britskom veľvyslanectve v Prahe otvorene vyzval Rusov, ktorí "sú svedkami úplatnosti, vnútorných rozbrojov a neschopnosti svojich lídrov", aby sa dali do britských služieb.

V pondelok Moore na sieti X uviedol, že britská rozviedka "si lámala hlavu nad tým, ako moje posolstvo odovzdať nášmu cieľovému obecenstvu v Rusku - nikdy by nás nenapadlo, že by nám s tým mohla prísť na pomoc ruská štátna televízia".

"Vďaka, priatelia," dodal.

Butinová zaradila záznam z Moorovho prejavu do svojho hodinového programu zjavne preto, aby sa vysmiala predstave, že by Rusi snáď boli ochotní vyzvedať pre Spojené kráľovstvo. Šéfa MI6 obvinila z používania "lacných náborových metód" a položila si otázku, či vážne nabáda Rusov, "aby mu na túto nehanebnú provokáciu skočili".

Butinová je bývalá tajná ruská agentka, ktorá strávila viac ako rok vo väzení v Spojených štátoch, keď priznala, že sa snažila infiltrovať tamojšie konzervatívne politické skupiny a presadzovať ruské záujmy v čase, keď sa do prezidentského úradu dostal Donald Trump. Prepustená bola v októbri 2019, po návrate do Ruska sa stala okrem iného poslankyňou Štátnej dumy.

Butinová teraz agentúre AP odkázala, že je "šokovaná", že sa šéf MI6 o jej program tak zaujíma. Mooreov postoj označila za "zúfalý" a "slabošský" a opýtala sa, či je "MI6 skutočne tak neschopná, že si nedokáže sama preložiť vlastný obsah z angličtiny do ruštiny a doručiť ho komukoľvek, kto je podľa nej vhodným adresátom, a potrebuje ruskú televíziu, aby to urobila za ňu?!"

Na otázku, či si nemyslí, že svojím programom sama pomohla šíriť odkaz britskej rozviedky medzi Rusmi, uviedla, že keby si Moore pustil jej program až do konca, bol by zbadal "nelichotivý a odporný" obraz seba samého i celej MI6.

"Po takejto "reklame" by sa nikto rozhodne nechcel stať britským špiónom," dodala.

Západní predstavitelia tvrdia, že od ruského vpádu na Ukrajinu vo februári 2022 sa motivácia Rusov odovzdávajúcich informácie Západu mení. Predtým prevažovali peniaze a osobné dôvody, ale v poslednej dobe sú informátori stále častejšie vedení hnevom voči spôsobu vládnutia Vladimíra Putina.

Moore vo svojom pražskom prejave ruským občanom odkázal, že MI6 má "dvere vždy otvorené".

"Pozývam ich, aby robili to, čo ostatní robia už 18 mesiacov, a spolupracovali s nami... S ich ponukami pomôcť bude služba zaobchádzať s profesionalitou, ktorou je preslávená. Ich tajomstvá budú u nás vždy v bezpečí a spoločne budeme pracovať na tom, aby toto krviprelievanie skončilo," povedal šéf MI6 v júli v Prahe s odkazom na ruskú agresiu na Ukrajine.