Zomrela autorka námetu filmovej komédie Dívka na koštěti (VIDEO)

Zomrela autorka námetu filmovej komédie Dívka na koštěti (VIDEO) Ilustr. foto: TV Barrandov

Vo veku 95 rokov zomrela v piatok 7. júna spisovateľka a scenáristka Hermína Franková. Bola autorkou kníh pre deti i dospelých. Napísala okrem iného román Lekárnikových holka alebo námet k úspešnej filmovej komédii Dívka na koštěti. O jej úmrtí informoval na webe český PEN klub.

Franková vyštudovala farmáciu na brnenskej Masarykovej Univerzite. Jej knihy začali vychádzať na začiatku 60. rokov. V roku 1968 napísala krátku poviedku pre deti Čarodejnička na metle, podľa ktorej o rok neskôr vytvorila námet k rozprávkovej filmovej komédii Dívka na koštěti. Snímok o mladej čarodejnici Saxane s Petrou Černockou v hlavnej úlohe natočil režisér Václav Vorlíček. Premiéru mal v septembri 1972.

V 60. rokoch vyšli Frankovej mnoho kníh pre dospelých, napríklad Deti platia polovicu?, Ženy pod helmou či Blázni a Pytagoras. V nasledujúcej dekáde ale kvôli zákazu publikovania pracovala vo svojom pôvodnom odbore v lekárni a tiež vydala niekoľko kníh pod cudzími menami.

Od začiatku 80. rokov sa Franková snažila vracať k písaniu pod vlastným menom. Vrátila sa k čarodejníckej téme a napísala scenár k sérii fantasy komédii Ohnivé ženy. Neskôr sa podieľala napríklad na scenári projektu Kinolabyrint na výstave v japonskej Osake. Hold milovaným južným Čechám vzdala napríklad v knihách Chlapec od vody či Jupí, ideme do sveta.

Posledná rozlúčka s Frankovou sa bude konať v stredu 19. júna o 13:20 v Malej obradnej sieni strašníckeho krematória v Prahe.