Biden v rozhovore s ABC uviedol, že bol pri debate s Trumpom chorý

Americký prezident Joe Biden v rozhovore so stanicou ABC povedal, že bol pri televíznej debate so svojim súperom exprezidentom Donaldom Trumpom z konca júna chorý. Snažil sa tak ospravedlniť svoj výkon, ktorý niektoré médiá označili za katastrofálny a ktorý vyvolal pochybnosti o jeho schopnosti vykonávať najvyššiu funkciu po ďalšie volebné obdobie.

"Bolo mi zle. Naozaj som sa necítil dobre," povedal Biden v úryvku z rozhovoru s moderátorom Georgom Stephanopoulosom, ktorý stanica odvysiela o 2:00 SELČ. Osemdesiatjedenročný prezident dodal, že bol vyčerpaný a nachladený.

Biden mal počas debaty 27. júna problémy s artikuláciou i tvorením súvislých viet a pôsobil zmätene a bez energie. V krátkom úryvku z interview uviedol, že za zlý výkon "nemôže nikto iný", ako on sám.

Dnešný rozhovor budú ostro sledovať ako médiá, tak aj americká politická scéna vrátane demokratov, medzi ktorými po debate podľa agentúry AFP prepukla panika. Biden už v piatok na predvolebnom mítingu v štáte Wisconsin podporovateľom povedal, že napriek špekuláciám a pochybnostiam o svojej mentálnej a fyzickej kondícii nemieni odstúpiť z volebného zápasu o Biely dom.