Šimkovičová vybrala nových kontrolórov STVR: Plochozemcu Machalu, bývalého hovorcu Mečiara a bývalého hovorcu nebankovky

Šimkovičová vybrala nových kontrolórov STVR: Plochozemcu Machalu, bývalého hovorcu Mečiara a bývalého hovorcu nebankovky Reprofoto RTVS

Žiadne prekvapenie sa nekonalo. Martina Šimkovičová vymenovala za nových členov Rady STVR ľudí s podobným morálnym nastavením, aké je jej vlastné. Novými členmi rady, ktorá bude dohliadať na fungovanie verejnoprávneho médiá budú Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Benčurík je bývalý hovorca Slavie Capital, ktorá sa roky spájala s Andrejom Dankom a SNS, Krošlák je bývalý hovorca Vladimíra Mečiara a Machala je známy obhajovateľ plochozemcov a agresívny šíriteľ dezinformácií v službách SNS.

Ministerstvo kultúry podľa nového zákona o STVR nominuje do Rady STVR štyroch členov, jedného z nich na návrh Ministerstva financií SR.

"Ministerka kultúry vyberala za rezort kultúry z troch kandidátov, ktorých jej odporučila výberová komisia. Päťčlenná komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa osobného pohovoru. Štvrtého člena, v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona nominoval minister financií," oznámilo mministerstvo. Mená členov výberovej komisie ministerstvo nezverejnilo.

Lukáš Machala, ktorý v RTVS chce priestor pre tých, ktorí tvrdia, že Zem je plochá, bežne zdieľa na sociálnych sieťach primitívne konšpirácie, napríklad hoax z konšpiračnej českej stránky Lajkit o tom, že Putin varuje pred Iluminátmi, ktorí chcú použiť islam k zažehnaniu 3. svetovej vojny.

Syn Drahoslava Machalu, ktorý v minulosti radil Vladimírovi Mečiarovi aj Robertovi Ficovi, bol v minulosti mediálnym poradcom Andreja Danka. Okolo SNS sa pohyboval už dlhšie. V minulosti bol poslancom za SNS v Dúbravke ale aj členom Rady STV. Bývalý šéf marketingu SZĽH Štefan Nižňanský potom, ako sa stal šéfom STV, si Machalu vybral za právneho poradcu topmanažmentu televízie. Machala neostal len pri právnej pomoci, už vtedy sa pokúšal prerábať spravodajstvo. Podľa bývalej redaktorky relácie Reportéri Martiny Kubániovej zasahoval do práce redaktorov: "Machala sa spolu s riaditeľom STV Š. Nižňanským zúčastnil na "špeciálnej" projekcii reportáže o sociálnom podniku ARVIK niekoľko hodín pred vysielaním, ktorú následne Nižňanský zastavil. Lukáš Machala reportáž komentoval, mňa ako autorku vypočúval a hodnotil," povedala v minulosti redaktorka RTVS Kubániová.

Jozef Krošlák je bývalý hovorca Vladimíra Mečiara a šéf tlačového odboru HZDS. Posledné roky pracoval na webe RTVS. neskôr sa objavil ako asistent bývalého Mečiarovho ministra vnútra Gustáva Krajčiho. Robil aj mediálneho poradcu šéfovi úradu banskobystrickej župy Milanovi Mrázovi z HZDS. Po zmene vedenia župy odišiel do TASR, za Štefana Nižňanského bol šéfom banskobystrického štúdia.