Petícia za okamžité odvolanie Šimkovičovej: Ministerstvo nemôže viesť tak ostentatívne nekultúrna a nekompetentná ministerka

Petícia za okamžité odvolanie Šimkovičovej: Ministerstvo nemôže viesť tak ostentatívne nekultúrna a nekompetentná ministerka Foto: MKSR

Pár hodín po tom, ako ministerka kultúry Martina Šimkovičová bez udania dôvodu odvolala z postu generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku, vznikla petícia za odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky s názvom Na obranu kultúry. Signatármi sú výtvarník a karikaturista Denníka N Martin Šútovec (Shooty), herečka Zuzana Fialová, spisovateľ Michal Hvorecký a herec Richard Stanke.  Petíciu zverejňujeme v plnom znení.

My, signatári a signatárky tejto výzvy žiadame okamžité odvolanie Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry Slovenskej republiky.

Ministerka Šimkovičová nikdy nechápala a dodnes nepochopila, že úlohou ministerstva nie je ničenie rezortu a šikanovanie ľudí z kultúrnej a umeleckej komunity, ale jeho zveľaďovanie a vytváranie priaznivej atmosféry a podmienok pre slobodnú a tvorivú kultúrnu prevádzku.
Za takmer rok vo funkcii nedokázala ponúknuť nič iné ako deštrukciu zvereného rezortu.

Svoju nekompetentnosť a absolútny nedostatok rešpektu v umeleckej obci sa od začiatku svojho pôsobenia usiluje prekryť len šikanovaním, dehonestáciou a prenasledovaním pracovníkov v oblasti kultúry. Vedie otvorenú vojnu nielen voči svojim kritikom, ale aj proti odborníkom, ktorí robia svoju prácu ako najlepšie vedia.

Ministerkina minimálna znalosť rezortu a politické ovládnutie verejnoprávnych fondov podporujúcich kultúru smeruje k tomu, že ich činnosť bude ochromená. Vážne je ohrozená aj obnova a ochrana kultúrnych pamiatok.

Personálne čistky a neskrývaný odpor voči transparentným výberovým konaniam sa začínajú negatívne podpisovať na činnosti organizácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry.

Ministerka sa nikdy netajila, že chce deštruovať verejnoprávne mediá a urobiť z nich hlásne trúby antidemokratickej propagandy.

Napádanie slobody umeleckého prejavu, ako aj slovník pani ministerky, nápadne pripomínajúci slovník neonacistov, jej toxické pôsobenie, insitné predstavy o fungovaní rezortu a programové ochromovanie vitality slovenskej kultúry, neschopnosť odborného a vecného dialógu o potrebách a problémoch rezortu a personálne rošády bez udania dôvodu nás vedú k pevnému presvedčeniu, že ministerstvo kultúry nemôže viesť tak ostentatívne nekultúrna a nekompetentná ministerka.

Sme presvedčení, že Slovensko má na viac.

Martin Šútovec, výtvarník
Zuzana Fialová, herečka
Michal Hvorecký, spisovateľ
Richard Stanke, herec

Petíciu môžte podpísať tu: https://www.peticie.com/na_obranu_kultury