Emília Vášáryová a Milan Kňažko sa stretli v novom videoklipe Story Takzvaná duša (VIDEO)

Emília Vášáryová a Milan Kňažko sa stretli v novom videoklipe Story Takzvaná duša (VIDEO) Foto: Story

V najnovšom klipe hudobného projektu Story v skladbe Takzvaná duša si hlavných protagonistov zahrali Milan Kňažko (ktorý skladbu sugestívne naspieval) a jeho herecká kolegyňa Emília Vášáryová. Aj na malom priestore dvojica dokázala vytvoriť herecký minikoncert. O vizuálnu stránku sa postaral kameraman a režisér Jano Šebík.

„Sú piesne o tele a piesne o duši," glosuje vydanie skladby Milan Kňažko. „Nemám teraz na mysli duchovné piesne, ktoré sú predsa len iná kategória. Naša pieseň o duši – ako vidíme aj na koncertoch – je tiež schopná osloviť duše iných a veríme, že sa to prejaví porozumením a úsmevom aj na ich tvárach,” dodáva Kňažko.

Herečka Emília Vášáryová objasňuje aj okolnosti tohto nečakaného stretnutia: „Keď sme v Prahe skúšali predstavenie slávnej hry Milostné dopisy, spolu s pani režisérkou Darinou Abrahámovou sme hľadali na záver nejaký hudobný motív alebo moment, ktorý by to umocnil. Zrazu Milan povedal, počkajte, niečo vám pustím. Odvtedy má na záver hry vždy obrovský ohlas u divákov.”

S Milanom Kňažkom sa síce na divadelných doskách stretávali pravidelne, ale pred kamerou to bolo tak dávno, že si ani jeden na to nedokáže presne spomenúť. Aj preto je tento videoklip vzácnou príležitosťou. „Je to pre mňa okrem úvahy o odchádzaní a o tom, čo tu zanechávame, aj milostná pieseň," dodala Emília Vášáryová.

„Po rokoch štúdiovej tvorby sme začali sprístupňovať skladby Story aj naživo. S úspechom hráme viacero nových piesní, ale poslucháči ich nevedia nájsť ako oficiálne videoklipy – len kde-tu nejaké živé fragmenty, ktoré si niekto natočil pre seba na telefón. Takže dobiehame istým spôsobom resty. Nasledovať budú aj ďalšie skladby,“ povedal autor skladby Marian Zima.

Skladba má podĺa jeho slov netradičnú inštrumentáciu. "Nahral som niekoľko stôp akustickej aj elektrickej basgitary a Pavel Morochovič nahral klavír, s tým, že uvidíme, čo si pieseň prípadne vyžiada neskôr. Napokon sme dohrali len violončelo a husle, kedy sa k nám pripojili Anabela Patkoló a Kristína Luptáčiková. Aj Milanov spev sme napokon nechali pôvodný z úplne prvej demosnímky, lebo mal ten pravý výraz.“


Projekt Story, v ktorom sa objavili aj mnohí známi intepréti ako Pavol Hammel, Peter Lipa, Zuzana Homolová či Martin Chodúr, sa po vystúpeniach na festivaloch Valaššský špalíček, Slovenské alternatívne leto a Trutnoff čoskoro predstavia na podujatí Mosty Gesharim v Synagóge v Liptovskom Mikuláši (7. 10. 2024) a v prešovskom Stromoradí (25. 10. 2024). Nasledovať budú koncerty k výročiu novembrových udalostí v Trenčíne a Brne.