Televízie sa chystajú na olympiádu. Spustili weby, otvorili nové štúdiá

Televízie sa chystajú na olympiádu. Spustili weby, otvorili nové štúdiá

Na povrch prenikli prvé informácie o tom, ako bude vyzerať utajovaný ceremoniál ZOH v Soči.

 


Dnes oficiálne štartujú Zimné olympijské hry v Soči. Otvárací ceremoniál bude od 17 hodiny a RTVS ho bude prinášať na dvoch programových službách. Od 17 do 19 na Jednotke a od 19 do 20 na Dvojke.

 Foto: olympic.org

Otvárací ceremoniál budú komentovať Marcel Merčiak a Ľuboš Hlavena. Podľa hovorcu RTVS Juraja Kadáša ani oni zatiaľ nemajú informácie o tom, ako bude ceremoniál vyzerať. „Podrobnosti o programe sú, samozrejme, prísne utajene, až do začiatku ceremoniálu. No už teraz sa diváci môžu tešiť na veľkolepý program, ktorý bude odkazovať na bohatú ruskú kultúru a hlavne ruské športove úspechy. Vie sa však, že pri nástupe je pripravene veľkolepé prekvapenie."

Odporúčame aj: Kompletný program Olympiády na RTVS, Markíze a ČT

Foto: olympic.org

Prezident organizačného výboru ZOH 2014 Dmitrij Černyšenko povedal, že pôjde o "trblietajúcu sa šou, spájajúcu tradičné hodnoty s modernou technológiou".

Podľa Time News na otváracom ceremoniáli spolupracuje slávny choreograf z Broadway Daniel Ezralow, ktorý vedie asi 80 profesionálnych tanečníkov a stovky dobrovoľníkov v predstavení o "20. storočí Ruska." Na ceremoniáli by sa mala objaviť aj ruská popová skupina tATu.

Aj keď je tohtoročná olympiáda označená za najnákladnejšiu, rozpočet je až 51 miliárd dolárov, so začiatkom olympiády sú spojené aj neslávne fotografie o nedostatkoch organizácie.

Odporúčame aj: Fotky novinárov zo Soči: trčiace káble, netečúca voda, psy a robotníci


Foto: RTVSPrenosy z olympiády po prvýkrát nebude vysielať len verejnoprávna RTVS, práva na hokej získala Markíza, ktorá zápasy odvysiela na Markíze a Dajto. Všetky prenosy budú vysielané vo vysokom rozlíšení (HD) vrátane štúdiových relácií.

Viac: V DVB-T je Jednotka HD dočasne nahradená Dvojkou HD

Dvojku HD bude možné naladiť počas olympijských hier aj prostredníctvom pozemných vysielačov cez anténu v 3. multiplexe. RTVS aj Markíza majú k prenosom špeciálne stránky na webe, kde RTVS ohlasuje, že bude mať streamy v HD kvalite.