Na Slovensko prichádza nový filmový program AMC

Na Slovensko prichádza nový filmový program AMC Foto: AMC

Dnes (5. novembra) štartuje na Slovensku a v Českej republike svetový kanál AMC. Vysielanie odštartuje premiérou seriálu Halt and Catch Fire – PC Rebeli a vystrieda doterajšiu filmovú stanicu MGM, ktorá v ten istý deň ukončí svoje vysielanie.

AMC bude mať hlavne vlastnú tvorbu, ale aj klasiku. Medzi prvými budú na obrazovke pôvodné seriály AMC, Halt & Catch Fire – PC Rebeli a The Divide – Zlom. V ponuke bude aj filmotéka z MGM, Paramount a Sony. V novembri pribudnú filmy z „červenej zóny ČSFD" ako sú: Capote (v hlavnej úlohe: Philip Seymour Hoffman), Poveste ich vyššie (v hlavnej úlohe: Clint Eastwood), taliansky wester Muž proti mužovi, alebo drámu 21 hodín v Mníchove. To je len malý zlomok filmov, ktoré AMC v novembri ponúka.

„Od roku 2015 budeme navyše vysielať premiérové seriály ihneď po uvedení v USA, aby sme divákom dopriali ich obľúbené epizódy čo najskôr," povedal Evžen Chlanda, Country manažér pre Českú republiku a Slovensko.

Pod názvom American Movie Classics začala televízna stanica AMC vysielať v októbri 1984. Najprv prinášala klasické americké snímky z 50. rokov. Filmy boli vysielané bez úprav, čiernobiele a len v popoludňajších a večerných hodinách. V rokoch 1996-1998 AMC priniesla prvý seriál z vlastnej produkcie Remember WENN. Na AMC však boli väčšinou prevzaté programy. Zmena nastala koncom septembra 2002, kedy AMC prerobilo rebranding z American Movie Classics na AMC a odklonilo sa od klasickej filmovej tvorby. Stanica priniesla vlastné program, napríklad reality show FilmFakers (2004) a seriálové hity Mad men (2007), Perníkový otec (2008), The Prisoner (2009), najúspešnejší seriál Živí mŕtvi (2010) alebo The Killing (2011), Hell on Wheels (2011).
Poslednými novinkami z dielne AMC sú seriálové novinky The Divide – Zlom alebo Halt and Catch Fire – PC Rebelové (oba 2014), ktoré budú od 5. novembra vysielané práve na stanici AMC.