Hríb zháňa peniaze na likvidačnú pokutu za Lampu

Hríb zháňa peniaze na likvidačnú pokutu za Lampu Zdroj: .týždeň

RTVS požaduje od Hríba za porušenie zákona v relácii 50-tisíc eur.

 


Najvyšší súd ešte minulý rok rozhodol, že vydavateľstvo .týždňa musí zaplatiť vysokú pokutu za reláciu Večer pod lampou. Bol to diel o kauze Cervanová, za ktorý dostala RTVS Novinársku cenu za najlepšiu televíznu diskusiu roka 2011.

 

V roku 2012 licenčná rada rozhodla, že STV odvysielaním relácie na tému vraždy medičky porušila zákon a RTVS dala pokutu 50-tisíc eur. Televízia sa odvolala na Najvyššom súde, ten už v roku 2013 potvrdil rozhodnutie rady a RTVS podľa zákona pokutu povinne zaplatila.

RTVS sa obrátila na vydavateľstvo s požiadavkou, aby celú sumu zaplatilo na jej účet. Medzi RTVS a vydavateľstvom vznikol spor. „My sme presvedčení, že sme pri príprave programu neporušili nič z vtedajšej zmluvy s RTVS, pričom vtedajšie vedenie televízie bolo o zostave hostí aj o odmietnutí časti pozvaných opakovane informované a napriek tomu súhlasilo s odvysielaním diskusie. Nové vedenie RTVS je zasa presvedčené, že je povinné od nás túto škodu vymáhať," píše dnes v úvodníku .týždňa šéfredaktor týždenníka a moderátor relácie Štefan Hríb.

Reprofoto RTVS

Hríb ďalej píše, že mali dve možnosti, buď pokutu 50-tisíc eur nezaplatia a začnú sa o ňu s RTVS súdiť. „Ale v tom prípade by bolo až do rozhodnutia súdu vysielanie Lampy zastavené." Druhou možnosťou bolo 50-tisíc eur zaplatiť "aj napriek nášmu presvedčeniu, že sme nič neporušili, a vytvoriť si tak možnosť pokračovať s Lampou."
Päťdesiattisíc eur je pre .týždeň v dnešnej situácii na trhu s inzerciou ťaživá pokuta. "Už 10 rokov, ale najmä od vypuknutia krízy v roku 2008 žijeme vo veľmi skromných podmienkach, neustále znižujeme náklady a už druhý rok máme v banke založený aj jeden z našich súkromných bytov," napísal Hríb.

Vydavateľstvo teraz hľadá zdroje a prosí o pomoc - buď predplatným .týždňa, kúpou kníh, ktoré vydavateľstvo aktuálne vydalo, alebo podporou občianskeho združenia .týždeň – fond pre kvalitnú žurnalistiku.