Televízie a rozhlas sú zaťažené na Fica samotára

Televízie a rozhlas sú zaťažené na Fica samotára Foto: ÚV SR

Ak zavolali televízie alebo rozhlas premiéra Roberta Fica do debaty, tak samého. Alebo mu vybrali jedného z dvoch zaužívaných opozičných politikov.

 

 

V období od nástupu druhej vlády Roberta Fica (4.4.2012) do konca roka 2014 bol premiér najčastejším hosťom politických diskusií.

Vyplýva to z kvantitatívnej analýzy, ktorú vypracovala spoločnosť NEWTON Media, ktorá sledovala ako boli pozývaní politici do diskusných relácií v O 5 minút 12 na RTVS, V politike na TA3, v v Sobotných dialógoch a v Na telo.

Kým do niektorých médií chodí Fico pravidelne (napríklad Slovenský rozhlas a TA3, pre iné nepodovedá ani na otázky.)

Viac: V TA3 Fica hryzkajú slabučko

Za toto obdobie bol premiér ako hosť pozvaný 64-krát, oponenta nemal až v 34 diskusiách. Kažimír navštívil diskusie 45-krát, Frešo 34-krát. Štvrtý Robert Kaliňák (Smer-SD) navštívil diskusie 32-krát a piaty Ján Figeľ (KDH) 30-krát.

Na druhom mieste za Ficom v počte pozvaní do diskusii skončil minister financií Peter Kažimír zo Smeru. Tretím bol Pavol Frešo, predseda opozičnej SDKÚ-DS. 

Premiérove diskusie

V sledovanom období navštívil premiér diskusiu Sobotné dialógy 22-krát. Tu dostáva každý premiér možnosť raz mesačne vystúpiť bez oponenta. Diskusiu televízie TA3 V politike navštívil premiér Robert Fico 15-krát. Diskusia Jednotky O 5 minút 12 ho hostila 20-krát a bývalá diskusia Na telo televízie Markíza 7-krát.

Reprofoto: TA3

Najčastejším diskusnými oponentmi premiéra boli dvaja opoziční poslanci Ján Figeľ (KDH) a Béla Bugár (Most-Híd). Päťkrát s premiérom diskutoval aj Pavol Frešo (SDKÚ-DS), dvakrát Pavol Hrušovský (KDH) a jedenkrát český premiér Bohuslav Sobotka a eurokomisár Maroš Šefčovič.

SMER-SD vs. ostatní

Podiel diskutujúcich za stranu SMER-SD dosiahol 47 percent. Opoziční poslanci a mimoparlamentné strany tvorili zvyšných 53 percent diskutujúcich. Podiel vznikol ako súčet všetkých diskutujúcich v štyroch reláciách bez prezidentov Gašparoviča a Kisku a Ivety Radičovej.