Pozrite si rozhovor ČT s Terrym Pratchettom, ktorý zomrel

Pozrite si rozhovor ČT s Terrym Pratchettom, ktorý zomrel Reprofoto: ČT

 

 

Rozhovor so svetoznámym britským spisovateľom Terrym Pratchettom odvysielala Česká televízia v roku 2011 v relácii Na plovárně s Markom Ebenom.

„Možno vám bude skôr povedomá jeho Zemeplocha. Fiktívna krajina, v ktorej sa odohráva väčšina jeho románov, ktorých sa po celom svete predalo viac ako 65 miliónov. Tiež je tento autor druhým najčítanejším spisovateľom vo Veľkej Británii. Pred niekoľkými rokmi mu lekári diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Väčšina pacientov s týmto postihnutím hovorí o tejto chorobe nerada, a alebo vôbec. Ale Terry Pratchett o nej hovorí úplne otvorene," takto avizovala rozhovor ČT.

Celý rozhovor s Marekom Ebenom si môžete pozrieť v archíve na webe ČT.

 

Britský autor fantasy literatúry Terry Pratchett dnes vo veku 66 rokov po dlhom boji s Alzheimerovou chorobou zomrel, pre BBC to potvrdil jeho vydavateľ.

Terry Pratchett (celým menom Terence David John Pratchett) sa narodil 28. apríl 1948 v Beaconsfielde v anglickom grófstve Bucks Davidovi a Eileen Pratchettovcom.

Prvým vydaným dielom bola krátka poviedka The Hades Business (Hádova práca), uverejnená v jeho školskom časopise keď mal trinásť rokov a potom, v roku 1963, zase v časopise Science Fantasy, za čo dostal 14 libier. Druhá uverejnená práca sa nazývala Night Dweller (Nočný tvor) a objavila sa v 156. čísle časopisu New Worlds v novembri 1965.

Od roku 1998 je držiteľom rádu za zásluhy o Britské kráľovstvo za službu literatúre. So sebe vlastnou iróniou to komentoval vyhlásením v zmysle „mám podozrenie, že 'službu literatúre' preukážem, keď sa zdržím ďalších pokusov nejakú napísať". V roku 1999 mu bol udelený čestný doktorát literatúry na univerzite vo Warwicku.*


*Použité z Wikipédie.