RTVS nepustila do vysielania diskusiu. Chýbal jej Čarnogurský

RTVS nepustila do vysielania diskusiu. Chýbal jej Čarnogurský Reprofoto RTVS

RTVS má dnes odvysielať diskusnú reláciu Večera s Havranom na tému Stredná Európa a Rusko. Tá na odvysielanie čaká už viac ako mesiac.

 

 


Relácia bude o tom, aký je historicky vzťah Poľska, Maďarska, Čiech a Slovenska k Rusku. „Máme rovnakú historickú skúsenosť a spoločné postoje? Je stredoeurópska identita tak zrejmá, že nás stmeľuje, alebo existuje iba ako životný a literárny štýl? V čom sú naše vzťahy s Ruskom špecifické v porovnaní so zvyškom Európy a ako budú vyzerať v budúcnosti?" toto sú avizované témy diskusie.

Do relácie si moderátor Michal Havran pozval jedného z najvplyvnejších poľských intelektuálov Slawomira Sierakowskeho, zakladateľa ľavicového hnutia Krytyka Polityczna, maďarského novinára Balinta Szlanko, ktorý ako vojnový reportér pre Afganistan a Sýriu bol unesený a väznený. Diskutovať bude aj Martin Milan Šimečka z Respektu.

Relácia je už natočená od začiatku mája. Hoci pozvaní hostia sú výrazné osobnosti z okolitých krajín, podľa informácií Omédiách.com RTVS nechcela pustiť reláciu do vysielania. Chýbal jej tam niekto ako Ján Čarnogurský, bývalý politik KDH, ktorý sa posledné obdobie zviditeľňuje proruskými a proputinovskými vyjadreniami.

Relácia nie je formátom politickej publicistiky, na ktorú sa vzťahuje prítomnosť dvoch protichodných politických prúdov. Naviac, ani pozvaní hostia nie sú politici ani sa s politickými prúdmi neidentifikujú.

RTVS reláciu odsúhlasila, až keď k nej tvorcovia doplnili rozhovor s Čarnogurským - formou dokrútky.

Požiadali sme o stanovisko tvorcov relácie aj vedenie RTVS.

Michal Havran potvrdil, že k hotovej relácii doplnili vyjadrenie Čarnogurského. „Bolo to na základe rozhodnutia právneho oddelenia RTVS," povedal Havran pre Omédiách.com. Vedenia RTVS sa zatiaľ nevyjadrilo.

Aktualizácia: Krátky rozhovor s Jánom Čarnogurským bol zaradený pred samotnou reláciou, nikto z hostí tak naň nemohol reagovať.