Vyšetrovanie útoku na TV5Monde ukazuje na ruských hackerov

Vyšetrovanie útoku na TV5Monde ukazuje na ruských hackerov

Skupinu hackerov podľa americkej spoločnosti pre počítačovú bezpečnosť zrejme podporuje ruská vláda.

Vyšetrovanie počítačového útoku, ktorý v apríli ochromil medzinárodnú frankofónnu televíziu TV5Monde, ukazuje na istú skupinu ruských hackerov. Tá už skôr útočila napríklad na počítačové systémy úradov v Gruzínsku a v jednej východoeurópskej krajine. S odvolaním sa na zdroj francúzskej justície to uviedla agentúra AFP.

Hackeri udreli na TV5Monde v noci z 8. na 9. apríla. Hlásili sa vtedy k radikálnej organizácii Islamský štát (IS). Znemožnili vysielanie televízie na všetkých jej kanáloch a zablokovali aj web stanice a jej profily na sociálnych sieťach. Prerušenie pocítili diváci vo viac ako 200 krajinách a oblastiach sveta.

Prípad vyšetruje francúzska prokuratúra ako teroristický čin. "Vyšetrovanie vedie v tejto fáze k skupine ruských hackerov, ktorí sú známi pod menom APT28," uviedol zdroj. Skupina sa niekedy vraj tiež označuje ako Pawn Storm či Sofacy group.

Podľa správy americkej spoločnosti pre počítačovú bezpečnosť FireEye z roku 2014 tvoria skupinu APT28 skúsení operátori a ďalší odborníci, ktorí zbierajú hlavne údaje týkajúce sa obrany a geopolitiky. Tieto údaje môže využiť len nejaká vláda. Skupinu hackerov podľa Američanov zrejme podporuje ruská vláda.

Po januárových teroristických útokoch v Paríži na časopis Charlie Hebdo a obchod s kóšer potravinami, pri ktorých zahynulo 17 ľudí, boli zaznamenané desiatky kybernetických útokov na francúzskej weby, predovšetkým rôznych inštitúcií. Žiadny ale nebol tak rozsiahly ako úder na TV5Monde. Obnoviť vysielanie programov sa podarilo až za niekoľko hodín.