Číňan žaluje herečku - príliš intenzívne na neho pozerala z televízie

Číňan žaluje herečku - príliš intenzívne na neho pozerala z televízie Foto: cinemaworld.cn

Slávnu čínsku herečku Čao Wej sa rozhodol žalovať nemenovaný muž za to, že na neho príliš intenzívne pozerala z televíznej obrazovky a spôsobila mu tým "duševnú ujmu", napísal denník The Guardian.

Žalobca uvádza, že ku kritickému okamihu došlo počas vysielania seriálu Tigrie matka. Čao Wej, ktorá patrí v Číne k najznámejším herečkám, stvárnil hlavnú ženskú rolu v dramatickom seriáli o boji rozvedeného páru vychovať spoločnú dcéru.

Súd v Šanghaji, kde bola žaloba podaná, odmietol potvrdiť, či prípad prijal. Čínska tlač však citovala istého súdneho úradníka, ktorý vyhlásil, že by "snáď nebolo nutné plytvať súdnymi zdrojmi na niečo podobné".

Tento prípad vyvolal čerstvé obavy z nárastu podobne obskúrnych žalôb po tom, čo od prvého mája vstúpila do platnosti nová právna úprava týkajúca sa zamietania žalôb. Súd teraz musí poskytnúť jasne formulované dôvody, prečo žalobu zamietli - a občania majú právo sa proti podobnému rozhodnutiu odvolať.

Táto zmena už znamenala takmer tridsaťpercentný nárast počtu podaných žalôb v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Prijatá bola preto, aby zabránila "obstrukčnému rokovaniu" súdov aj oficiálnych činiteľov.

Prípad žaloby proti slávnej herečke je avšak teraz uvádzaný ako exemplárny príklad toho, ako budú ľudia novo nadobudnuté právo zneužívať, dodal The Guardian.