RTVS a ČT sa ku kontroverznému dokumentu nedostanú

RTVS a ČT sa ku kontroverznému dokumentu nedostanú Ilustr. foto: RTVS

RTVS a Česká televízia a k právam na kontroverzný ruský dokument o auguste 1968 nedostanú.

 


Pred niekoľkými týždňami ruská štátna televízia Rossija1 odvysielala dokument Varšavská zmluva, odtajnené dokumenty, kde ospravedlňovala vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.

 

Dokument vyvolal v oboch krajinách rozhorčenie. Proti dokumentu vystúpili predstavitelia štátu, historici ale aj osobnosti, ktoré od RTVS a ČT požadovali, aby dokument odvysielali aj s názormi odborníkov, ktorí poukážu, ako dokument manipuluje s historickými udalosťami.

Viac: Proti manipulácii ruskej štátnej televízie protestuje aj ÚPN. Píše o nej aj BBC

Predaj práv k relácii ruská televízia bez vysvetlenia zrušila. ČTK to dnes povedala hovorkyňa televízie Alžbeta Plívová. "Ruská televízia bez vysvetlenia predaj tohto programu zrušila a vyradila ho z katalógu distribútora, Česká televízia ho preto odvysielať nemôže," povedala Plívová.

Práva sa pokúšala získať aj RTVS."Z vlastnej iniciatívy sme podnikli kroky na získanie vysielacích práv pre územie Slovenskej republiky.
V prípade, že tieto práva za adekvátnych podmienok získame, prijmeme rozhodnutie v programovej štruktúre, ktoré bude zodpovedať podmienkam vysielania RTVS, ale predovšetkým zodpovednosti za obsah a dosah verejnoprávneho vysielania," oznámila pred časom RTVS.

Dokument tvrdí, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy bola zákrokom proti chystanému prevratu, ktorý malo na svedomí NATO a bývalí esesáci a fašisti.

 

Pokúšame sa získať stanovisko RTVS.