Zomrel jeden z najznámejších filmových kaskadérov

Zomrel jeden z najznámejších filmových kaskadérov Limonádový Joe

Vo veku 85 rokov zomrel v utorok popoludní filmový kaskadér Jaroslav Tomsa.

ČTK to povedal riaditeľ spoločnosti Filmka Ladislav Lahoda. Tomsa, ktorý bol zakladateľom dnes už svetovo preslávenej českej kaskadérskej školy, zomrel po krátkej ťažkej chorobe. Preslávili ho napríklad filmy Limonádový Joe, Rozmarné leto, Jáchyme, hoď ho do stoje! alebo Postřižiny. Naposledy sa objavil vo filme pred deviatimi rokmi v Menzelovom prepise Hrabalovej knihy Obsluhoval som anglického kráľa. Vytvoril aj desiatky menších filmových rolí.

Tomsa bol od mladosti vynikajúcim športovcom, hokejistom a boxerom, ale aj skvelým muzikantom, hráčom na fúkaciu harmoniku, hrával s kvartetom Laryton, s ktorým bodoval aj na svetových súťažiach. V posledných rokoch, ako sám hovoril, prestúpil na svoju poslednú disciplínu - a stal sa výtvarníkom. Začal s pastely a cez olejomaľbu sa dostal až ku grafike.

Foto: ČT

V jeho živote sa vyskytlo množstvo dôležitých medzníkov. Jedným z prvých bolo vycestovanie za polárny kruh do Fínska na hokejový turnaj, kde hokejisti stihli odohrať jeden zápas a boli odvolaní, pretože prišiel február 1948. Ďalším míľnikom bol 11. október 1951, kedy sa ako boxer stretol pred vypredanou Lucernu prvýkrát s medzinárodnou extratriedou - Júliusom Tormom. Dlhé roky potom Tomsa súbežne hral hokej aj boxoval, kým ho zranenie na čas z jedného či druhého športu nevyradil.

Jeho kaskadérska činnosť začala v roku 1960 spoluprácou na filmovej športovej komédii Ľadoví muži. Kaskadérstvo pokračovalo snímkou Tarzanova smrť až k nezabudnuteľnému filmu Oldřicha Lipského Limonádový Joe, ktorý v polovici 60. rokov videlo v kinách takmer 4,6 milióna divákov. Až potom prišli zákazkové zahraničné koprodukcie Zlatokopovia z Arkansasu, Čierny orol zo Santa Fé či Most pri Remagene. V 70. rokoch založil Tomsa kaskadérsku agentúru Filmka, ktorá združuje skúsených koordinátorov, kaskadérov, jazdcov na koňoch, vodičov, šermiarov a špecialistov na bojové umenia.