O2 si u susedov vymohla, že káblové firmy nesmú šíriť Ligu majstrov

O2 si u susedov vymohla, že káblové firmy nesmú šíriť Ligu majstrov Foto: UEFA Champions League

Telekomunikačná spoločnosť O2 si tento týždeň v Českej republike na súde vymohla, že káblové a satelitné firmy nesmú vysielať programy, ktoré neoprávnene šíria zápasy futbalovej Ligy majstrov. Na tie má v Česku práva O2 a Česká televízia. ČTK to povedali zástupcovia O2.

 

 

Podľa informácií ČTK najväčší káblový operátor UPC alebo satelitnej televízie Skylink už na základe predbežného opatrenia Mestského súdu v Prahe počas nelegálneho vysielania futbalových zápasov začierňujú obrazovku. Problém sa ale týka aj desiatok menších káblových televízií.

Opatrenia sa podľa hovorcu českej UPC Davida Frodla aktuálne týka programov Jednotka, Dvojka, ORF a ZDF. "Mestský súd v Prahe vydal predbežné opatrenie, na základe ktorého sme nútení zdržať sa šírenia priamych prenosov vysielanie zápasov UEFA Champions League na všetkých programoch okrem programov vysielaných Českou televíziou," povedal ČTK.

O2 má exkluzívne vysielacie práva na sedem utorkových zápasov a osem stredajších zápasov, Česká televízia potom na jeden utorkovej priamy prenos. V prípade, že poskytovatelia platenej televízie prenosy aj napriek tomu odvysielajú, hrozí im od majiteľov práv za každé kolo Ligy majstrov žaloba na náhradu škody v niekoľkých miliónoch korún.

"Exkluzívne práva na vysielanie Ligy majstrov sme kúpili pre našich zákazníkov, ktorým tým prinášame unikátnu službu a obsah, ktorý nikde inde neuvidia. Všetky televízie, ktoré nelegálne vysielajú zápasy Ligy majstrov na území Českej republiky, preto musia tieto prenosy začierniť, inak porušujú nielen pôvodné práva UEFA, ale aj teritoriálne práva O2. Svoje práva budeme a musíme chrániť, "uviedol marketingový riaditeľ pre segment domácností v O2 David Duroň.

O2 získala exkluzívne práva na vysielanie najbližších troch ročníkov Ligy majstrov UEFA vrátane semifinálových zápasov a finálového zápasu na začiatku roka 2015 pre svoju platenú službu O2 TV. Celkom odvysiela 130 stretnutí z každej sezóny vždy s výnimkou jedného utorkového zápasu, na ktorý má práva Česká televízia.