Americký režisér a herečka vyzývajú na bojkot Oscarov

Americký režisér a herečka vyzývajú na bojkot Oscarov Reprofoto video Smith

Americký filmový režisér Spike Lee a herečka Jada Pinkett Smithová oznámili, že sa budúci mesiac nezúčastnia slávnostného odovzdávania Oscarov, pretože väčšinu nominovaných tvoria belosi.

 

 

Ide pritom už o druhý ročník najznámejších a najžiadanejších filmových cien, ktorý kvôli prevládajúcim belošským nomináciám vyvoláva protesty aj výzvy na bojkot, napísal dnes spravodajský server BBC News.

Lee v príspevku zverejnenom na Instagrame v Deň Martina Luthera Kinga Jr., ktorý pripomína slávneho amerického bojovníka za ľudské práva, vysvetlil, že nemôže podporiť odovzdávanie cien "bielych ako ľalia". "Štyridsať bielych hercov za dva roky v hereckých kategóriách a ani štipka čierneho korenia?" povedal Lee. "To ako že my nevieme hrať?!"

Odporúčame aj: Česká televízia odvysiela Oscarov prvýkrát naživo

Medzi nomináciami, ktoré sa černošským hercom vyhli, je napríklad tá za hlavnú mužskú hereckú rolu pre Willa Smitha za film Diagnóza: Šampión. Smithova manželka Jada potom vo videodkaze na Facebooku oznámila, že na odovzdávanie Oscarov nepôjde. "Žobrať o uznanie, alebo o neho len žiadať, znižuje dôstojnosť i moc," vyhlásila. "A my sme dôstojní ľudia a máme aj svoju silu," dodala.

Odporúčame aj: Prehľad nominácií na Oscara vo všetkých kategóriách

Aj v minulom roku sa objavovali obdobné volania po bojkote, ale Lee a Pinkett Smithová sú prví zo známych mien, kto to aj skutočne naplnili.

Ku kritike sa pripojil aj americký bojovník za občianske práva a televízny moderátor Al Sharpton, ktorý vyhlásil: "Hollywood je ako Skalnaté hory - čím vyššie stúpate, tým sú belšie. A tohtoročné udeľovanie cien Akadémie bude ďalším Oscarom zo Skalnatých hôr."

We must stand in our power!

We must stand in our power.

Posted by Jada Pinkett Smith on 18. január 2016