Oppenheimer má Oscarov za najlepší film, réžiu aj hercov v hlavnej úlohe (VIDEO)

Oppenheimer má Oscarov za najlepší film, réžiu aj hercov v hlavnej úlohe (VIDEO) Foto z filmu Oppenheimer

Životopisná dráma Oppenheimer režiséra Christophera Nolana potvrdila úlohu favorita na 96. ročníku odovzdávania filmových cien americkej Akadémie filmového umenia a vied, Oscarov. Na ceremónii v Los Angeles v noci na dnešok získala celkom sedem sošiek, vrátane tej pre najlepší film minulého roku. Nolan si odniesol Oscara za najlepšiu réžiu a 47-ročný írsky herec Cillian Murphy, predstaviteľ "otca" jadrovej bomby Roberta Oppenheimera, dostal Oscara pre najlepšieho herca. Sošku pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe má Emma Stoneová vďaka výkonu vo filme Chudiatko.

Film Oppenheimer vstupoval do nedeľného slávnostného večera s 13 nomináciami, čo bolo najviac zo všetkých. Získal napríklad aj cenu za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe pre 58-ročného Roberta Downeyho Jr., ktorý v Oppenheimerovi stvárnil politika a podnikateľa Lewisa Straussa.

"Chtiac nechtiac, my všetci žijeme vo svete Roberta Oppenheimera," povedal v ďakovacej reči Murphy. "Toto by som chcel venovať mierotvorcom," poznamenal tiež.

Dohromady s 11 nomináciami do zápasu vstupoval film režiséra Giorgosa Lanthimosa Chudiatko a s desiatimi historická dráma Zabijaci rozkvitnutého mesiaca od režisérskej legendy Martina Scorseseho. Tá nakoniec neuspela v žiadnej kategórii.

Odporúčame aj: Oscary 2024: Pozrite si všetkých ocenených (ZOZNAM)

Podľa agentúry AP sa najsledovanejší súboj odohral v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Lily Gladstoneová zo snímky Zabijaci rozkvitnutého mesiaca, ktorá zachytáva vraždenie pôvodných obyvateľov štátu Oklahoma na začiatku 20. storočia, bola totiž prvou nominovanou herečkou s koreňmi medzi domorodými americkými kmeňmi. Nakoniec ocenenie získala 35-ročná Stoneová za stvárnenie mladej ženy Belly Baxterovej, ktorú vo frankensteinovskej dráme Chudiatko vrátil k životu vedec Dr. Godwin Baxter.

"Ďakujem za tento životný dar, ktorým je Bella Baxterová. Budem ti za to navždy vďačná," vyhlásila na pódiu dojatá Stoneová smerom k Lanthimosovi.

Britská historická dráma Zóna záujmu získala Oscara pre najlepší zahraničný celovečerný film roku 2023. Snímka režiséra Jonathana Glazera zachytáva život rodiny veliteľa koncentračného tábora v Osvienčime a uspel v konkurencii filmov zo Španielska, Nemecka, Talianska a Japonska. "Náš film ukazuje, k čomu vedie dehumanizácia, v tom najhoršom," povedal Glazer pri preberaní ceny a upozornil aj na súčasný konflikt na Blízkom východe.

Cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala Da’Vine Joy Randolphová, ktorá vo filme Zimné prázdniny stvárnila smútiaci matku a školskú kuchárku Mary Lambovú, ktorá trávi vianočný čas v univerzitnom kampuse spoločne s osamelým profesorom a študentom.

Oscar za najlepší pôvodný scenár pripadol francúzskemu filmu Anatómia pádu, konkrétne režisérke Justine Trietovej a jej partnerovi Arthurovi Hararimu, ktorí príbeh o súdnom procese so spisovateľkou vinou z vraždy manžela napísali počas koronavírovej epidémie.

Cena za najlepší scenár podľa predlohy patrí filmu Americká fikcia. Oscara pre najlepší animovaný film získal fantastický film Chlapec a volavka od japonského majstra žánru Hajaoa Mijazakiho. Osemdesiattriročný Mijazaki sa ceremónie nezúčastnil, rovnako ako v roku 2003, kedy dostal rovnakú cenu za film Cesta do fantázie.

Sošku za najlepší dokumentárny film získal film 20 dní v Mariupole, ktorý natočil režisér Mstyslav Černov v spolupráci s agentúrou AP a investigatívnym projektom Frontline americkej stanice PBS. Film dokumentuje svedectvo novinárov AP počas zhruba troch týždňov v ukrajinskom prístavnom meste, keď bolo v prvej polovici roku 2022 obliehané Rusmi.

"Toto je prvý Oscar v dejinách Ukrajiny, som poctený," povedal Černov v ďakovnej reči. "Pravdepodobne budem prvý režisér na tomto pódiu, ktorý hovorí: 'Prial by som si, aby som tento film nikdy nenatočil, prial by som si, aby som to mohol vymeniť za to, že Rusko nikdy nezaútočí na Ukrajinu'," povedal ukrajinský tvorca.

Oscara sa tento rok dočkala aj japonská filmová príšera Godzilla. Film Godzilla Minus One bol totiž ocenený za vizuálne efekty.

Ešte pred samotnou ceremóniou v okolí jej dejiska, divadla Dolby Theatre v Los Angeles, obmedzovali prevádzku a príchody hviezd k červenému kobercu protestujúci volajúci po prímerí medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Podľa AP sa niektoré príchody oneskorili až o hodinu. Následne moderátor Jimmy Kimmel začal oscarový večer, ktorým sprevádzal už po štvrtýkrát.

Aktuálny ročník odovzdávania pozlátených sošiek sa niesol v znamení fenoménu "Barbenheimer", teda dvojice žánrovo úplne odlišných filmových trhákov, ktoré boli vlani uvedené do kín súčasne. Komédia Barbie získala Oscara za jednu zo svojich piesní What Was I Made For? od Billie Eilish.