Prvý priamy prenos ČST zo zahraničia šiel cez pirátsku zmluvu

Prvý priamy prenos ČST zo zahraničia šiel cez pirátsku zmluvu Reprofoto youtube

Priame televízne prenosy zo zahraničia sú dnes neodmysliteľnou súčasťou mnohých športových, kultúrnych, politických i spoločenských udalostí. Úplne prvým v niekdajšej Československej televízii bol prenos zo zimných olympijských hier v talianskej Cortine d'Ampezzo 28. januára 1956.

Olympiáda v roku 1956 mala ukázať celej Európe možnosti televízie. Talianska rozhlasová a televízna spoločnosť RAI preto v predstihu rozoslala všetkým partnerom na kontinente dotazníky o priamych prenosoch z dejiska hier. Vedenie vtedajšej ČST však túto ponuku nevyužilo a pre prenosy sa rozhodlo takmer na poslednú chvíľu. Možnosť prenosu nakoniec na mieste vyjednal redaktor Mladej fronty Miroslav Hladký.

Narýchlo spísal s talianskym partnerom stručnú zmluvu, ktorá však bola pirátska, lebo prenosy už kúpila televízia Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Obraz sa potom do slovenských a českých obývačiek dostával zložitou cestou cez Nemecko, komentár vznikal v pražskom štúdiu, na základe nemeckých komentárov ho vytvárali reportéri Vít Holubec a Miloš Zouhar.

Prvým priamym televíznym prenosom zo zahraničia bola tretia tretina hokejového zápasu ZSSR - Švédsko, odvysielaná 27. januára od 23:00. Nasledujúci deň od 10:00 do 11:30 hodín sa uskutočnil priamy prenos z rýchlokorčuľovania mužov na 500 metrov. Celkovo bolo z olympiády v Cortine odvysielaných podľa rôznych prameňov 23 až 28 priamych prenosov, ktoré však mohla vidieť je malá časť obyvateľov. V Československu vtedy bolo iba niečo cez 30 tisíc televízorov.

Úplne prvý priamy prenos, ľadový hokej zo Zimného štadióna na Štvanici, vysielala CST 11. februára 1955. Až po prenosoch z olympijskej Cortiny vznikla športová redakcia ČST.