Dietl sa snažil prekryť poplatnosť režimu v televízii medziľudskými vzťahmi

Dietl sa snažil  prekryť  poplatnosť režimu v televízii medziľudskými vzťahmi Reprofoto

Hoci niektorí jeho dielo kritizujú pre poplatnosť socializmu, mnoho jeho seriálov stále patrí k evergreenom televíznych obrazoviek. Spisovateľ a scenárista Jaroslav Dietl zomrel pred tridsiatimi rokmi - 29. júna 1985.

Dietl okrem seriálov, z ktorých najznámejšie sú Nemocnica na okraji mesta, Boli raz dvaja pisári či Žena za pultom, písal aj scenáre k televíznym inscenáciám a filmom, ale aj k súťažným a zábavným reláciám. Podľa jednej z nich dostala meno aj hra Pexeso.

Jaroslav Dietl sa narodil 22. mája 1929 v chorvátskom Záhrebe, detstvo prežil v Čechách. Roku 1955 absolvoval na pražskej FAMU odbor filmová dramaturgia a stal sa dramaturgom a scenáristom mladučkej Československej televízie. Od začiatku 60. rokov až do smrti bol dramaturgom a scenáristom Filmového štúdia Barrandov.

Foto: ČT

Dietl sa podieľal dokonca aj na historicky prvom československom televíznom seriáli Rodina Bláhová z roku 1959. Nasledoval populárny seriál Tri chlapi v chalupe, komediálny seriál Eliška a jej rod. Potom prišiel muzikálový seriál Pieseň pre Rudolfa III., ktorý odrážal atmosféru doby, vrátane okupácie Československa v roku 1968. Posledný diel, nazvaný Dinosaurus, sa už nesmel vysielať a seriál skončil v trezore.

Kvôli tomuto muzikálu, z ktorého pochádza aj hymna novembrovej revolúcie Modlitba pre Martu, musel Dietl na istý čas odísť z pražskej centrály televízie do Ostravy. Písal ale ďalej. Nasledoval životopisný seriál o Alexandrovi Dumasovi st.. Zo 70. rokov pochádzajú aj Dietlove seriály, o ktorých niektorí hovoria ako o poplatných vtedajšiemu normalizačnému režimu. Napríklad Inžinierska odysea, Plechová kavaléria, Najmladší z rodu Hamrov, Muž na radnici či Žena za pultom.

V roku 1977 sa natáčal Dietlov najslávnejší seriál Nemocnica na okraji mesta, o ktorý bol záujem aj v zahraničí. Obľúbený bol vďaka dôkladnému vykresleniu medziľudských vzťahov, ale aj vďaka vtipným glosám doktora Štrosmajera. Aj v ňom sa objavil častý motív Dietlových seriálov - konflikt výnimočného a tvrdohlavého hrdinu, ktorému hádže pod nohy polená intrigán a pätolizač.

Dietl bol aj pri zrode relácie Bakalári, pre ktorú napísal desiatky poviedok. Napríklad poviedku Kbelík, v ktorej Josef Bláha odíde na služobnú cestu k milenke do protiľahlého domu, keď ide večer vysypať odpadky, vráti sa s košom v pyžame omylom domov.

Foto: ČT

Dietl je aj autorom detektívneho seriálu Malý pitaval z veľkého mesta (1982). Zaujímavosťou je jeho seriál Rozpaky kuchára Svätopluka (1984), v ktorom mali diváci možnosť v určitých fázach ovplyvniť pokračovanie deja (rozsvecovaním či zhasínaním žiaroviek).

Posledným Dietlovým seriálom, ktorý sa začal točiť ešte za jeho života, bola rodinná sága Synovia a dcéry Jakuba Sklára. Aj tu Dietl politiku prebil medziľudskými vzťahmi a psychológiou postáv (funkcionár pod papučou, prezliekanie kabátov, ale aj dobrí kapitalisti či sympatický živnostník) a ani tu nechýbal vtipný glosátor (hostinský v podaní Jiřího Krampola).

Jaroslav Dietl zomrel ako 56 ročný na infarkt pri tenisovom zápase. Bola pri tom aj jeho manželka, televízna hlásateľka Magdalena, ktorú si vzal v roku 1974 po tom, čo sa obaja rozviedli.