Za ospravedlnenie ruskému ministrovi padla v Poľskej televízii hlava

 Za ospravedlnenie ruskému ministrovi padla v Poľskej televízii hlava Foto: IVP

Prípad zaujal poľská i ruské médiá.

O prácu vo verejnoprávnej Poľskej televízii prišiel producent, ktorý sa ospravedlnil ruskému ministrovi za to, ako sa k nemu počas interview správala moderátorka.

Ruský minister kultúry Vladimir Medinskij navštívil Poľsko na výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim sovietskou armádou.

Moderátorka sa spýtala ministra Medinského, čo si myslí o zbúraní pomníka sovietskeho generála Ivana Čerňachovského, "ktorý zavraždil vodcu Zemskej armády", teda vodcu prozápadného poľského odboja. Ministra sa to dotklo a povedal, že Čerňachovskij nikoho nevraždil, na čo reportérka odvetila, že zabil jej dedka - a už ministrovi nedala možnosť zareagovať, napísal denník Rzeczpospolita.

Denník dodal, že producent relácie Marek Czunkiewicz potom poslal ruskému ministerstvu ospravedlňujúci list.

Vedenie televízie sa od listu dištancovalo s tým, že Czunkiewicz nevyjadroval oficiálne stanovisko, ale svoj súkromný názor. Zároveň vedenie televízie rozviazalo dohodu s producentom, ktorý v televízii pôsobil štvrť storočia.

Dotyčná novinárka Maria Przelomiecová neskôr spresnila, že jej starý otec bol síce Čerňachovskými vojakmi zajatý, ale podarilo sa mu utiecť. Na Sibíri však zomrel jej vzdialenejší príbuzný. "To nebolo falšovanie dejín (...), ale nebol priestor na nuansy," napísala.

Čerňachovskij, najmladší armádny generál v dejinách sovietskej armády, sa vyznamenal v bitke pri Kursku a na vrchole svojej slávy velil tretiemu bieloruskému frontu. Zabitý bol črepinou nemeckého granátu vo februári 1945.

Podľa poľských historikov je priamo zodpovedný za likvidáciu poľského hnutia odporu po ústupe nacistického wehrmachtu z Litvy v lete roku 1944. V okolí Vilniusa vtedy padlo do sovietskeho zajatia 8000 vojakov poľskej Zemskej armády (Armia Krajowa), ktorí boli neskôr poslaní do sovietskych väzenských táborov.

Vzťahy medzi Varšavou a Moskvou bývajú tradične napäté. V poslednej dobe k tomu prispel postup Ruska proti Ukrajine.