Hovorkyňa Fica k Troškovej dokumentu: Markíza fabuluje

Hovorkyňa Fica k Troškovej dokumentu: Markíza fabuluje Reprofoto Markíza

Ako sa dostala asistentka Roberta Fica do kauzy maséra Kostku?

 

 

Z neznámeho maséra zo Spišskej Belej sa za pár rokov stal milionár. Na prípad upozornil Miroslav Beblavý zo strany Sieť. Masér Pavol Kostka, ktorý mal v roku 2010 ročne tržby 50 tisíc eur, za niekoľko rokov otvoril niekoľko pobočiek, ročne má od VšZP zmluvu na 3,2 milióna eur. Stopy kauzy okolo Kostku môžu smerovať aj ďalej ako len do Všeobecnej zdravotnej poisťovne, tvrdí Beblavý. Dotyčný Kostka to odmieta. Do médií poslal reakciu.

Zaujímavosťou, ktorú si všimla televízia Markíza je, že vo vlastnostiach dokumentu je ako autor dokumentu uvedené meno Mária Trošková. Mária Trošková sa volá tiež asistentka Roberta Fica.
Televízia na tu upozornila včera najskôr na webe tvnoviny.sk, potom vo večerných správach, v reportáži, ktorú pripravil Viktor Vincze. Úrad vlády odmieta spojenie s dokumentom.

„Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, MUDr. Kostka poslal svoju reakciu na poslanca Beblavého viacerým médiám, ako aj viacerým verejným inštitúciám, vrátane Kancelárie predsedu vlády. Kategoricky odmietame, že by Mária Trošková písala alebo upravovala spomínané stanovisko a konštrukciu TV Markíza považujeme za smiešnu fabuláciu," reagovala hovorkyňa predsedu vlády Roberta Fica Beatrice Szabóová. Ako sa dostalo meno medzi vlastnosti dokumentu nevysvetlila. 

Wordový dokument od Kostku prišiel do viacerých médií, k dispozícií ho má aj Omédiách.com. Markíza si Troškovú nevymyslela, také meno je vo vlastnostiach dokumentu. Všimli si to po Markíze ďalšie redakcie.

Podľa Denníka N meno sa mohlo medzi vlastností dokumentu dostať tromi spôsobmi: Dokument vytvorila, upravila a vytlačila asistentka Fica na svojom počítači. Dokument vytvoril, upravil a vytlačil na počítači Márie Troškovej niekto z jej kolegov, napríklad aj Robert Fico alebo masér Kostka zámerne zmenil meno svojho počítača, aby navonok vystupoval ako "Mária Trošková".

Transparency International Slovensko zistila, že Kostka dostal vlani peniaze aj z rezervy premiéra Roberta Fica. Dvadsaťtisíc eur malo ísť do neziskovky Výskum Thomasa Alva Edisona jeho spolupodnikateľky a finančnej manažérky kliník Slávky Kostkovej.