Nominácie na cenu Slnko v sieti ovládli filmy Eva Nová a Koza

Nominácie na cenu Slnko v sieti ovládli filmy Eva Nová a Koza SFÚ

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony za posledné dva roky získali filmy Eva Nová režiséra Marka Škopa a Koza režiséra Ivana Ostrochovského.

Do nominácií sa prebojovalo celkovo 15 filmov, držitelia cien Slnko v sieti budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní v sobotu 16. apríla 2016 v priestoroch SND, ktoré v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke.

Film Eva Nová o kedysi slávnej, dnes zabudnutej herečke, získal 9 nominácií, vrátane hlavnej kategórie Najlepší hraný film a kategórie Najlepšia filmová réžia.

Film Koza o niekdajšom boxerovi na jeho ceste za poslednou životnou prehrou má 6 nominácií, rovnako ako Eva Nová aj v kategóriách Najlepší hraný film a Najlepšia filmová réžia.

V kategórii Najlepší hraný film sa oba filmy budú uchádzať o víťazstvo spolu s filmom Deti režiséra Jara Vojteka, v kategórii Najlepšia filmová réžia s nimi bude súperiť Jaro Vojtek s dokumentárnym filmom Tak ďaleko, tak blízko.

V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Comeback Mira Rema, Tak ďaleko, tak blízko Jara Vojteka a Vlna vs. breh v réžii debutujúceho kameramana Martina Štrbu. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fongopolis Joanny Kozuch, Malá z rybárne Jana Baleja a Nina režisérskej dvojice Veronika Obertová a Michaela Čopíková.

V aktuálnom šiestom ročníku odovzdávania cien Slnko v sieti sa sošky budú udeľovať celkovo v 14 kategóriách. Okrem kategórií najlepší hraný, dokumentárny a animovaný film, sa ceny odovzdajú v kategóriách najlepšia filmová réžia, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, ďalej najlepší filmový architekt – scénograf, kostýmy/masky a v divácky obľúbených kategóriách Najlepší ženský herecký výkon a Najlepší mužský herecký výkon. V ženskej hereckej kategórii akademici nominovali Evu Bándor za film Deti Jara Vojteka, Judit Bárdos za Fair Play Andrei Sedláčkovej a Emíliu Vášáryovú za úlohu Evy Novej. O sošku v mužskej hereckej kategórii sa budú uchádzať Zvonko Lakčevič za film Koza, Milan Lasica za film Rukojemník Juraja Nvotu a Milan Ondrík za úlohu vo filme Eva Nová.

Ceny Slnko v sieti udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia.