Nová vláda zvýši tzv. koncesionárske poplatky za RTVS

Nová vláda zvýši tzv. koncesionárske poplatky za RTVS Foto. Omédiách.com

Nepopulárne zvyšovanie poplatkov si nechal Smer na obdobie po voľbách.

 

 

„Vláda prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska," píše sa v novom Programovom vyhlásení vlády.
O nedostatočnom financovaní RTVS už dlhodobo hovorí šéf RTVS Václav Mika a podobne tak upozorňovali aj jeho predchodcovia.

Odporúčame aj: Ďalšie zmeny v médiách v Programovom vyhlásení vlády

Aj keď minister kultúry Marek Maďarič avizoval už v minulom volebnom období zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov, zvýšenie si nechal Smer na obdobie po voľbách.

V súčasnosti je základný poplatok 4,64 eur, poplatok sa nezvyšoval 13 rokov. O koľko sa má poplatok za rozhlasové a televízne služby zvýšiť sa v programovom vyhlásení nepíše.

„Cieľom zmeny je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový vysielací okruh," píše vláda.
Václav Mika pravidelne upozorňuje, že poplatky na Slovensku patria medzi absolútne najnižšie v rámci krajín Európskej únie.

RTVS je zároveň financovaná aj štátom cez zmluvu so štátom.

Programové vyhlásenie vlády ešte musí schváliť parlament.