Na Ukrajine zaviedli novú cenzúru. Niektoré filmy sú zakázané

Na Ukrajine zaviedli novú cenzúru. Niektoré filmy sú zakázané Ilustr.foto: Astra

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon zakazujúci vysielať v krajine ruské filmy vyrobené od začiatku roka 2014, keď Rusko anektovalo Krym a podporilo separatistov v Donbase na východe krajiny.

 

 

Šéf ruskej poslaneckej snemovne počínanie Kyjeva prirovnal k nacistickej praxi. "Zrejme stačí počkať, až na námestiach hlavného mesta Ukrajiny a v ďalších mestách začnú páliť zakázanej knihy. Vtedy nastane úplná zhoda s Treťou ríšou," povedal o zákaze agentúre TASS predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin. Vyzval ruskej televízie, aby naopak viac vysielali filmy natočené podľa predlôh ukrajinských autorov.

Ukrajinský zákaz sa podľa TASS týka nielen filmov, ale aj televíznych seriálov a iných relácií. Uplatňovať sa má tým, že štátna agentúra pre kinematografiu odoberie filmom vysielacie povolenia.

Na ukrajinskej "čiernej listine" figurujú desiatky ruských umelcov, vrátane režisérov Olega Tabakova a Pavla Lungina, ktorí podľa úradov ohrozujú národnú bezpečnosť, a preto majú zakázaný vstup do susednej krajiny.

Novelu zákona o kinematografii prijal ukrajinský parlament na konci marca.

Zákon zakazuje "distribuovať a vysielať filmy obsahujúce popularizáciu či propagandu orgánov agresora a ich počínanie", píše denník Ukrajinská pravda s tým, že agresorom je mienené Rusko. Zákaz sa vzťahuje na všetky poradenské a propagandistické filmy nakrútené po 1. auguste 1991, kedy sa začínal rozpadať Sovietsky zväz, a to bez ohľadu na krajinu výroby. V prípade filmov neobsahujúcich popularizáciu či propagandu sa zákaz novo týka aj "vysielania filmov, vytvorených fyzickými či právnickými osobami štátu - agresora po 1. januári 2014".

Mnoho ruských filmov a seriálov bolo na Ukrajine zakázaných už skôr. Cenzúra, ako vlani ironicky písala ruská tlač, postihla dokonca aj ruský televízny seriál, v ktorom sa v epizódnej úlohe mihla Porošenkova dcéra. Seriál ukazoval v priaznivom svetle ruskú políciu.