Zápasy slovenských hokejistov priniesli nový rekord internetu

Zápasy slovenských hokejistov priniesli nový rekord internetu Foto: RTVS

MS v hokeji síce nepriniesli žiadnu slávu slovenskej reprezentácii, predsa len nejaký rekord padol.


Slovenský internet zaregistroval dva rekordy v objeme prenesených dát. Obe tohtoročné maximá boli dosiahnuté počas online prenosov RTVS zo zápasov slovenských hokejistov proti Fínsku a USA počas MS v hokeji.

Po tom, čo sa v nedeľu podarilo na hlavnom internetovom uzle na Slovensku prekonať hranicu 100 Gbit za sekundu, dnešná maximálna rýchlosť sa vyšplhala až na 104 Gbit za sekundu. Na sledovanie zápasov má RTVS špeciálne dedikovanú stránku http://hokej.rtvs.sk. Ak stránka zistí, že divák využíva vysokorýchlostný internet, automaticky mu nastaví vysokú kvalitu obrazu v HD rozlíšení. „Nový rekord sme zaznamenali aj čo sa týka počtu aktívnych užívateľov, ktorí v jednom čase sledovali alebo počúvali posledný víťazný zápas na internete. Najviac to bolo 80 000 divákov a 7 000 poslucháčov, ktorí mali prenos pustený cez webové stránky RTVS," povedal technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal.

Prenos signálu z majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji zabezpečuje pre RTVS šiesty rok po sebe slovenská telekomunikačná spoločnosť BENESTRA.
RTVS bude vysielať online aj pri majstrovstvách Európy vo futbale, Tour de France a letnej olympiáde v Riu. „Najmä v prípade olympijských hier pripravujeme množstvo špeciálnych online streamov, čo určite prinesie veľký nápor užívateľov. Prvýkrát totiž poskytneme na olympijskom webe RTVS okrem streamov Jednotky a Dvojky aj 8 paralelných internetových streamov so všetkými športovými disciplínami, ktoré budú v Riu prebiehať," povedal Doležal.