Minister zhabal televízii rozhovor, nesadli mu otázky

Minister zhabal televízii rozhovor, nesadli mu otázky Reprofoto: Deutsche Welle

Riaditeľ nemeckej rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle (DW) Peter Limbourg kritizuje turecké úrady za zhabanie videonahrávky reportéra tejto stanice.

 

 

Novinár Michel Friedman robil v pondelok večer vopred dohodnutý rozhovor s tureckým ministrom mládeže a športu Akifom Kiliçom.
Po jeho dokončení redaktorovi a jeho televíznemu štábu nedovolili odísť z ministerstva mládeže a športu, kým neodovzdá kartu z videokamery.

Štyridsaťročný minister Kiliç, ktorý sa mimochodom narodil v Nemecku a vyštudoval nemecké školy, na svojom twitterovom účte tvrdil, že videonahrávka zabavená nebola. Vraj len požiadal reportéra, aby rozhovor nevysielal. Hovorca ministerstva neskôr uviedol, že nahrávka bola zabavená, pretože reportér kládol otázky, ktoré neboli vopred dohodnuté.

"Je to jasný nátlak zo strany tureckého vedenia. Nemá to nič spoločné s právnym štátom a demokraciou," uviedol riaditeľ DW Limbourg. Deutsche Welle požaduje vydanie materiálu a zvažuje právne kroky.

"Minister nemôže súhlasiť s rozhovorom a potom brániť v jeho vysielaní, pretože mu 'nesadli otázky'," povedal riaditeľ DW Limbourg. Friedman robil interview pre reláciu Conflict Zone (Konfliktná zóna), ktorý je preslávená konfrontačným formátom.

Reportér sa ministra v rozhovore pýtal aj na rozsiahle vládne čistky, ktoré turecký režim vykonáva po pokuse o vojenský prevrat z polovice júla. Pri nich bolo zatknutých 40 tisíc ľudí a okolo 80 tisíc osôb prišlo o zamestnanie. Väčšina z nich preto, že ich režim považuje za priaznivcov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa vlády zosnoval pokus o puč.