Fico kritizoval RTVS neprávom, redaktorka Hanzelová zverejnila dôkaz

Fico kritizoval RTVS neprávom, redaktorka Hanzelová zverejnila dôkaz Foto: Facebook R. Fico

V utorok mal premiér Robert Fico tlačovú besedu o jeho boji s korupciou. Na tlačovej besede však odpovedal len trom vybraným novinárom.

 

 

Otázku sa nepodarilo položiť napríklad redaktorovi Aktuality.sk, pre redaktorku Denníka N odmietol odpovedať.

Naopak, od všetkých novinárov sa s výčitkami dožadoval, aby propagovali jeho novú protikorupčnú výzvu. „Dámy a páni z médií, poviem vám, že je hanba, že ste neuverejnili list, ktorý som poslal všetkým starostom a primátorom. Je to veľká hanba. Hovorím to hlavne na adresu verejnoprávnej televízie," povedal Fico. „Požiadal som vás všetkých, aby ste tento list zverejnili. A vy ste sa na to vykašľali, lebo vy pozitívne informácie nezverejňujete," rozčuľoval sa. V zapätí na to, umožnil dať otázky len trom médiám JOJ, TA3 a RTVS. Redaktor RTVS Marek Marušiak na tlačovej besede upozornil premiéra, že nemá pravdu, že RTVS o udalosti informovala na väčšom priestore. „V Slovenskom rozhlase. Jedna veta," trval na svojom Fico.


Podľa redaktorky RTVS Zuzany Hanzelovej to nie je pravda a poukázala na príspevky kolegov, ktorý o Ficovej protikorupčnej výzve informovali. V príspevkoch na nespomína "list" ale "výzva," s obdobným obsahom, aký má premiérov list. „24.februára sme vysielali na Jednotke v Správach RTVS reportáž o korupcii. Výzva pre starostov a primátorov odznela priamo z premiérových úst," napísala na facebooku Hanzelová. Reportáž o Ficovom boji s korupciou vysielala RTVS napríklad aj 1. marca. Rozhlas vysielal reportáž Vlada Maťa v Rádiožurnále aj o 18:00 aj o 22:00 s názvom Výzva premiéra na nahlasovanie prípadov korupcie. Vysielalo sa to aj v správach, ktoré chodia každú hodinu. (Prepis reportáže tu: goo.gl/Ms5ulc)

Fico dostal priestor aj v Sobotných dialógoch deň po košickom výjazde, kde o výzve hovoril tiež.

Takže žiadna „jedna veta."

Odporúčame aj: Robert Fico redaktorovi RTVS: Ste trafený

Hanzelová poukázala aj na to, že podobne kritizoval RTVS aj Ficov spolustraník Peter Pellegrini, keď tvrdil, že musia posúvať termín na zriadenie elektronických schránok aj preto, že „tieto informácie sa cez verejnoprávne médiá nedostávajú k ľuďom bez toho, aby bolo potrebné platiť ťažkú kampaň". V RTVS preto zrátali, že o elektronických schránkach informovali - v rozhlase 53 krát a v televízii v 12 príspevkov.

„V RTVS sme pripravení čeliť kritike za našu prácu. Sme platení z koncesií a máme plniť úlohu verejnoprávnosti. Robíme aj chyby a nikdy sme sa kritike ani nevyhýbali. Nedá sa však neustále dokola reagovať na nepravdivé výroky," napísala Hanzelová.