Seriál Horná Dolná láme rekordy. V čom spočíva jeho úspech?

Seriál Horná Dolná láme rekordy. V čom spočíva jeho úspech? Foto: Markíza

Seriál Markízy sa stáva fenoménom.

 

 

Štvrtá epizóda komediálneho seriálu dosiahla v pondelok 26. januára v cieľovej skupine 12+ podľa údajov PMT/TNS doposiaľ najvyššiu sledovanosť, videlo ju 920-tisíc divákov.

V strategickej cieľovej skupine 12-54 sa štvrtá epizóda seriálu stala s ratingom 19,8 % doposiaľ najsledovanejším programom od začiatku roku 2015, píše Markíza v tlačovej správe.

Seriál sa stáva televíznym fenoménom na slovenských obrazovkách, podobným, akým boli niekedy Susedia.

Foto: Markíza

V čom spočívaj úspech seriálu?
Už pred niekoľkými rokmi sa ukázalo, že slovenské publikum má rado oddychový jednoduchý humorný žáner, bez veľkej intelektuálnej záťaže – to stálo za úspechom Susedov, s ktorými má Horná Dolná spoločného režiséra.

Markíza pri Horná Dolná neexperimentuje s novými hercami, ale vsadila na osvedčených humoristov ako Petra Polnišová, Peter Sklár a ďalších známych hercov, popri ktorých divák prehliada amatérske výkony prítomných nehercov a na ktrých divákov pripravila aj v šou Kredenc. Markíza neexperimentuje ani pri režisérovi. Tomáš Jenčo má skúsenosti so zábavným formátom - bol režisérom Susedov, Kutiyla, Paneláku.

Seriál Horná Dolná použil viacero osvedčených prvkov, ktoré na divákov fungujú. Je tam viditeľná podobnosť s filmami Zdeňka Trošky - rovnaké prvky, motívy, postavy. Napríklad postava farára, ktorý neustále padá, dve súperiace miestne hviezdy – z ktorých je jedna úradníčka a druhá krčmárka a objavujú sa v takmer rovnakých zápletkách - napríklad ako si trhajú šaty.

Odporúčame aj: Úvodnú pesničku zložil Kuko Hrivňák zo skupiny Horkýže slíže

Troškove filmy ako Slunce, seno a ..., séria Kameňák či najnovšie Babovřesky, prinášajú napriek neustálym reprízam televíziám rekordy sledovanosti. Pritom v hodnotení patria medzi najhoršie filmy českej kinematografie.

Asi nie je náhoda, že Markíza vysiela seriál často aj v kombinácii s filmami Trošku, ktoré idú po Hornej Dolnej.