Prečo RTVS neodvysielala časť seriálu Mafiáni o bývalom šéfovi SIS?

Prečo RTVS neodvysielala časť seriálu Mafiáni o bývalom šéfovi SIS? Reprofoto RTVS

V piatok večer mala RTVS pôvodne v programe 13-tú časť seriálu Mafiáni.

 


Špeciálna trinásta časť má názov Ten čo ťahá nitky a mala byť o Jaroslavovi Svěchotovi, bývalom námestníkovi Slovenskej informačnej služby v období, keď jej šéfoval Ivan Lexa. „Prináša pohľad na mafiánsku tému v širšom kontexte. Táto démonická postava československých i slovenských dejín sa objavuje takmer pri všetkých kauzách dokumentárnej série Mafiáni," avizovali tvorcovia.

 

Scenár seriálu napísal Gustáv Murín, autor kníh o slovenskom podsvetí, poradca bol bývalý novinár Milan Žitný. V dokumente ako svedkovia udalostí vystupujú zástupcovia polície, svedkovia, ale aj rôzni súčasní či bývalí novinári: okrem Žitného napríklad Daniel Vražda z Denníka N, Anka Lučaiová z Plus 7 dní, či Peter Tóth, bývalý redaktor denníka Sme a neskôr šéf kontrarozviedky SIS.

Prečo RTVS špeciálnu časť dala do programu a potom ju stiahla?

„RTVS odvysiela všetky epizódy seriálu Mafiáni tak, ako bolo plánované, keďže Mafiáni boli od začiatku plánovaní ako 12-dielny dokumentárny cyklus, čo je zrejmé aj zo zverejnenej zmluvy. 13-ty diel pôvodne ani nemal vzniknúť, no keďže počas nakrúcania 12 dielov tvorcovia získali mnoho zaujímavého materiálu, rozhodli sme sa pripraviť aj špeciálnu 13. epizódu. Keďže však nebola dokončená v požadovanom termíne, museli sme operatívne pristúpiť k posunu vysielania," píše RTVS.

„O Svěchotovi, námestníkovi Lexovej SIS, ako tomu kto ťahal z úzadia nitky smerujúce k organizovanému zločinu, sa dozviete viac o tri týždne, 24.6," píšu admini stránky dokumentu.

Samotný diel približujú takto:

Scenárista Gustáv Murín zatiaľ stanovisko pre Omédiách.com neposkytol.

Aktualizácia: RTVS odvysielala diel o Svěchotovi neskôr 24. júna 2016.