Bublina okolo INTV spľasla

Bublina okolo INTV spľasla Foto: INTV

Televízia sa odmlčala, operátori ju vypínajú, vysielateľovi hrozí pokuta.

 

 

Ešte na konci roka zakladatelia INTV ohlasovali veľkú celoplošnú televíziu. Televízia sa chválila fotkami z budovania štúdia, ohlasovala moderátorské tváre - napríklad Martinu Šimkovičovú.

„INTV bude tak ako to vyjadruje aj názov jednoducho "IN" - výnimočná bude práve spravodajstvom. Bude objektívna a bude poskytovať informácie, ktoré sú pre diváka užitočné. Na rozdiel od iných, my prinesieme divákovi kvalitu a objektívnosť, dobrú zábavu, zaujímavé filmy a dokumenty ako aj svetové seriály. Výnimočná bude aj v tom, že bude vysielať čo najmenej reklamy," povedal pre Omédiách.com na začiatku roka pre Omédiách.com Andrej Antal PR manager televízie. Nič z toho však nie je.

Viac: Kontroverzná INTV začína vysielať

Reprofoto INTV  Správy moderoval Maroš Mačuha z Bratislavského okrašľovacieho spolku

Sľubované plnoformátové vysielanie spustené nikdy nebolo. Televízia sa zmohla na provizórne vysielanie s niekoľkými vydaniami amatérskych spravodajských relácií, kde nechýbali konšpirácie a proruské správy po vzore Slobodného vysielača. Správy dodávalo občianske združenie zakladateľa Slobodného vysielača Norberta Lichtnera, o.z. je aj aj spoluvlastníkom televízie. Televízia má za sebou policajnú raziu, kvôli trestnemu stíhanému Petra Puškára, ktorého meno sa s televíziou neoficiálne spája a ktorého televízia vo svojich správach aj obhajovala.

Viac: Rada si posvieti na príspevok INTV, v ktorom obhajovala Puškára

INTV nevysiela už niekoľko týždňov. Nemá už ani verejnú stránku na webe a na jej stránke na Facebooku pribúdajú príspevky občianskeho združenia Infovojna a iných médií.
Zástupcovia televízie neodpovedajú na otázky Omédiách.com ale ani divákov: „Čo sa prosím deje? DVB-S - nič, chápem, je to drahé... DVB-T - nič, nechápem, hlavne keď sa ma starší ľudia, ktorým som tom odporúčal pýtajú, čo sa deje..., pred tým mi síce hovorili, že Harabina už videli 8x :), ale toto je horšie...," pýtal sa jeden divák na Facebooku ešte v júni, no nikto mu z INTV neodpovedal.

O novú televíziu sa operátori po spustení skúšobného vysielania netrhali. Aj niektorí, ktorí ju zaradili, ju už vypínajú.

Čudné financovanie

Televízia, ktorá tvrdila, že nepotrebuje príjmy z reklamy, nikdy neprezradila, ako je financovaná. Pritom prevádzkové náklady na chod televízie ale aj samotné vysielanie nie sú malé. Televízia ohlásila aj vysielanie cez satelit, čo si nemôže dovoliť ani silnejší vysielateľ. INTV tvrdila, že financovať sa bude z poplatkov od divákov, tie však podľa údajov na stránke boli skôr symbolické. Chod televízie s mnohými zamestnancami nemohli ani čiastočne pokryť.

Aktualizácia 25. 7.: o vyjadrenie Slovak Telekomu: „"Kanál INTV vyradíme 1. augusta," povedal pre Omédiách.com zástupca spoločnosti Slovak Telekom.

„Jediným dôvodom (prečo už nie je v ponuke) je to, že nám prestali dodávať stream s ich obsahom – teda nemáme čo vysielať," povedal pre Omédiách.com Vlastimil Lakatoš z Antik TV.

Majiteľom hrozí pokuta

Podľa zákona držitelia licencie majú povinnosť Rade pre vysielanie a retransmisiu oznámiť ukončenie vysielania, a to najneskôr v deň ukončenia vysielania. No majitelia televízie tak neurobili. „Za neoznámenie tejto skutočnosti zákon určuje sankciu v rozpätí 165 – 1659 eur. Vysielatelia by Rade mali oznámiť aj dočasné prerušenie vysielania, nakoľko ním dochádza k zmene podmienok, za akých bola udelená licencia. IN TV Rade ukončenie vysielania neoznámila," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa rady Lucia Jelčová. Je pravdepodobné, že sa tým bude rada zaoberať na jednom z najbližších rokovaní.

Foto: INTV Tvárou televízie mala byť aj Martina Šimkovičová

INTV vznikla z pôvodnej regionálnej TV Karpaty. Licenčná rada schválila zmenu názvu Televízie Karpaty na INTV a udelila predchádzajúci súhlas s prevodom 38% podielu na základnom imaní a hlasovacích právach držiteľa licencie – spoločnosti TV Karpaty. Tá sa premenovala na INTV, kde sú spoločníkmi podľa obchodného registra spoločnosť Key Art Agency, Mária Eibl a pôvodný vlastník TV Karpaty Július Greguš, neskôr pribudlo občianske združenie Norberta Lichtnera Infovojna a Marián Maron. Konateľkou sa stala Zuzana Zlámalová, ktorá bola dlhé roky vo vedení TV Markíza. S televíziou sa neoficiálne spája aj meno Petra Puškára.