Vláda schválila Šimkovičovej zákon o televízii a rozhlase, Machaj má skončiť

Vláda schválila Šimkovičovej zákon o televízii a rozhlase, Machaj má skončiť Ilustr. foto: Facebook Martina Šimkovičová

Vláda dnes schválila návrh nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) z dielne Martiny Šimkovičovej, po schválení ktorého v snemovni by vo funkcii skončil terajší riaditeľ Ľuboš Machaj. Predstavitelia vládnej koalície na Slovensku kritizujú činnosť verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ktorý teraz funguje pod názvom Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Opozícia a niektoré zahraničné inštitúcie už skôr tvrdili, že slovenská vláda chce RTVS ovládnuť; ministerstvo kultúry medzitým predlohu zákona čiastočne upravilo, aj tak návrh zákona je vo viacerých smeroch problematický a odporuje princípu nezávislosti.

Vládna koalícia má v snemovni dostatok hlasov na to, aby zákon presadila. Platiť bude hneď po zverejnení v Zbierke zákonov.

Ministerstvo kultúry ešte pred konaním vlády z návrhu zákona o STVR vypustilo ustanovenie o zriadení programovej rady, ktorá by dohliadala na obsah vysielania tejto stanice. Práve plánované vytvorenie programovej rady bolo jedným z najviac kritizovaných ustanovení pôvodnej podoby zákona. Kritici záležitosť vnímali ako možný spôsob cenzúry vo vysielaní. Ďalší riaditeľ STVR by tiež nemohol byť odvolaný bez uvedenia dôvodu.

 Odporúčame aj: Poznáte Šimkovičovej TV Slovan? Takýto hrozný osud čaká RTVS

Súčasný generálny riaditeľ RTVS Machaj sa ujal funkcie na pôvodne päťročné obdobie za minulej vlády v lete 2022. Spolu s ním podľa nového zákona skončí funkčné obdobie terajších členov rady stanice, ktorá bude namiesto parlamentu voliť a odvolávať riaditeľa STVR. Do zvolenia Machajovho nástupcu by mal stanicu riadiť zástupca, ktorého vymenuje predseda parlamentu.

Predstavitelia terajšej vládnej koalície, ktorá nastúpila do úradu vlani v októbri, netajili, že ich cieľom je dosiahnuť zmeny vo vedení RTVS. Tvrdili, že RTVS nie je objektívna.

Opozičné strany na Slovensku či Európska vysielacia únia pôvodnú predlohu zákona kritizovali ako ohrozenie nezávislosti verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Návrh zákona o STVR kabinet premiéra Roberta Fica schválil na svojom výjazdovom zasadnutí v areáli jedného poľnohospodárskeho družstva na západe krajiny, ktorého jedným z konečných užívateľov výhod je podľa registra bývalý český premiér Andrej Babiš.