Vláda urobí z RTVS dezinformačné médium, ktoré bude šíriť propagandu

Vláda urobí z RTVS dezinformačné médium, ktoré bude šíriť propagandu

Novela zákona o RTVS sa dá chápať len tak, že ju chce vláda zrušiť len preto, aby z nej urobila dezinformačné médium, ktoré bude šíriť provládnu a proruskú propagandu. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) takto reagovala na dnešné schválenie novely ministrami.

„Ministerka Šimkovičová prišla nedávno s katastrofálnym návrhom zákona o RTVS. Ten umožňoval bezdôvodné odvolanie riaditeľa, ako aj šikanu šéfa a zamestnancov RTVS cez Programovú radu,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling. Keďže ale narazili na európsku legislatívu a proti novele sa vzniesol masívny odpor verejnosti aj zamestnancov, s hanbou museli pripraviť ďalšiu verziu. Ministerka kultúry ani vláda absolútne nerozumejú poslaniu RTVS a jej práci. „Niektoré kontroverzné časti boli z návrhu vyhodené, Programovú radu nahradili Etickou komisiou, čo je akoby vystrihnuté z totalitného režimu. Tento zákon tak patrí do obdobia tvrdej totality, nie do demokratického štátu,“ poznamenal B. Gröhling.

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák stále nevidí absolútne žiadny dôvod na nový zákon. Všetky úpravy sa dajú riešiť jednoduchou novelizáciou, pretože sa nemení takmer nič na postavení verejnoprávneho média, jeho poslaní ani na jeho povinnostiach, je to skopírovaný aktuálne platný zákon. „Jediným dôvodom je nepokryté zbavenie sa súčasného vedenia a členov Rady. Stále platí, že ide o flagrantné porušenie platnej európskej legislatívy, konkrétne Paktu o slobode médií. Je rovnako zarážajúce, že v dôvodovej správe sa uvádza dôvod odpolitizovania, pritom nový zákon totálne politizuje naše verejnoprávne médium tým, že Radu kompletne menujú a volia koaličné strany. A takáto jednofarebná rada si následne zvolí generálneho riaditeľa,“ povedal R. Parák.

Otázkou naďalej zostáva financovanie média, pretože súčasných 0,12 percenta HDP podľa neho nedokáže pokryť potrebné náklady. Bezdôvodné odvolanie riaditeľa síce vypadlo, no nahradila ho možnosť dvakrát neschváliť strategickú koncepciu riaditeľa, čím sa ho jednoducho zbavia. „Zároveň sa desaťnásobne zvýši povolený podiel reklamy z 0,5 na päť percent, vrátane telenákupu na osem percent. Čo sa týka Etickej komisie, tá je na rozdiel od Programovej rady zatiaľ v podstate neškodná, v tejto podobe, no dúfam, že ju poslanci z SNS ešte nevylepšia toxickými poslaneckými návrhmi, ktoré kompetencie výrazne posilnia a bude to niečo ako Programová rada v predošlom návrhu,“ povedal René Parák.

Nový zákon považuje len za účelový nástroj na zbavenie sa nezávislého vedenia verejnoprávneho média a dosadenie si svojich poslušných vykonávačov spravodajstva, ktorí nebudú vláde klásť nepríjemné otázky. Ak bude zákon v rozpore s Ústavou, dáme podnet na Ústavný súd. „Sme zároveň presvedčení o tom, že novela je v ostrom rozpore s európskou legislatívou. Som preto rád, že sa k tejto téme budem môcť spolu s Richardom Sulíkom osobne stretnúť s komisárkou pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou, ktorá má verejnoprávne médiá v priamej kompetencii a novelu viackrát kritizovala,“ dodal na záver René Parák s tým, že diskutovať budú o rozpore novely s legislatívou únie a ako zabrániť tomu, aby sme sa vydali na cestu Maďarska a Poľska.