Nacionalistická SNS kampaňuje za národ s moravským ornamentom (FOTO)

Nacionalistická SNS kampaňuje za národ s moravským ornamentom (FOTO) Zdroj: FB SNS

Slovenská národná strana má novú reklamu, ktorou promuje nacionálny slogan: „Za rodinu – za národ.“


Nacionálny slogan, ktorý pripomína Tisove „Za Boha, za národ", doprevádza moravský ornament.

Hlavným prvkom reklamnej plochy, je totiž ľudový ornament s názvom “Moravien Folk Ornament” pražskej ilustrátorky Lucie Skálovej. Upozornila na to facebooková stránka Slovenský folklór bez fejku.

Autorka ornamentu Skálová to potvrdila. „Máte pravdu, ornamenty sú z mnou vytvoreného súboru,“ reagovala pre Omediach.com Skálová. SNS si od nej nežiadala súhlas na použitie, ten podľa nej nepotrebuje, kým nevyrobí viac než 250 000 bilboardu s týmto designom.

Lucie Skálová: Moravian folk ornament

Ornament z reklamy SNS

Zaujímavejšie však na celej kreatíve je, že strana, ktorá sa prezentuje nacionálne, nevie nájsť slovenský ornament, ktorých má slovenský folklór neúrekom.

Nie je to prvýkrát, čo táto nacionalistická strana, pri zdôrazňovaní slovenských prvkov, použila na reklamu obrázky zo zahraničia. Tak to bolo aj pri promovaní sloganu "Kupujte slovenské výrobky" či "Kupujte slovenské mäso", keď použili fotografie zo zahraničných databáz.

SNS okomentovala vzor takto: "Do politického súboja vstupujeme so staroslovenskými vzormi, ktorými slávime slávu slávnych Slávov! Slovensko je srdcom Európy aj slovanského sveta. Naša dávna symbolika nás zaväzuje, aby sme sa nikdy neodklonili od pravej podstaty slovenského života."