Podpredseda SNS Anton Hrnko poslal šéfovi RTVS otvorený list

Pán generálny riaditeľ,

hoci sú mi odporné praktiky, ktorých výsledkom je hrabanie sa v súkromí a uverejňovanie súkromnej korešpondencie, po zverejnení konverzácie SMS medzi šéfom spravodajstva RTVS Lukášom Dikom a poslancom NR SR Gáborom Grendelom sa nikto na Slovensku nemôže tváriť, že sa nič nestalo. Pominúc vulgárnu jazykovú komunikáciu, ktorá sama o sebe diskvalifikuje hocikoho na zastávanie tak významného postu vo verejnoprávnej inštitúcii ako je šéf spravodajstva, nemôže nikto obísť fakt, že ak táto komunikácia je pravdivá, je spochybnený samotný princíp verejnoprávnosti v spravodajstve RTVS.

Nie, pán riaditeľ, nemusíte sa báť, nelovím na internete takéto pokleslé „literárne" výtvory, akými sú tieto údajné výmeny správ medzi zjavne veľmi dobrými priateľmi L. Dikom a G. Grendelom. Avšak dostal som množstvo rozhorčených otázok (niektoré zakotvili aj na mojom blogu), ktoré zisťujú, či ešte možno hovoriť o verejnoprávnosti RTVS, keď opozičný poslanec rozhoduje o tom, kto má byť na televíznej obrazovke a kto nie. Doteraz som si myslel, že systematické obchádzanie mojej osoby v spravodajstve RTVS (napr. neuverejnenie natočených reakcií, stiahnutie redaktorky z cesty do Stupavy, kde chcela natočiť so mnou rozhovor, vystrihnutie môjho vstupu zo šotu troch opýtaných, kde som bol druhý a pod.) je Vaša svojská pomsta za to, že som v popredí zápasu za vytvorenie skutočnej verejnoprávnej STV a SRo – a ako aj tento prípad ukazuje, pod Vaším vedením to asi možné nie je – a za neschválenie navŕšenia výšky koncesionárskeho poplatku. Teraz som však na pochybách. Možno Vám v tejto otázke krivdím. Je celkom možné, že o tom, kto sa môže dostať do spravodajstva verejnoprávnej televízie a kto nie, rozhoduje nejaký spoločník pána Dika, a nemusí to byť vždy len G. Grendel.

Pán generálny riaditeľ,

musím sa priznať, že po zverejnení tak závažných skutočností, akými je politické ovplyvňovanie správ organizácie, na čele ktorej stojíte, by som očakával okamžité personálne opatrenie a prešetrenie, či údaje vo zverejnenej komunikácie sú pravdivé. Len tak by bolo ešte opodstatnené, aby ste zostali na stoličke, na ktorej sedíte. Vaše mlčanie je len svedectvom toho, že s verejnoprávnosťou RTVS nie je niečo v poriadku. Rovnako ma mrzí, že sa k otázke doteraz nevyjadril minister kultúry SR, ale to je už iná otázka.

Anton Hrnko